FIBROMYALGIA BEGYNNER JOURNEY TIL DØD

Det har blitt akseptert av mange i det medisinske samfunnet i mange år at fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom – ikke en gang en sykdom. Og absolutt ikke drepe noen. Imidlertid har det vært sporadiske rapporter i litteraturen om økt dødelighet på grunn av hjerte- og karsykdommer og selvmord. En studie publisert i fjor i “leddgikt og revmatisme” fant urovekkende trender i et kohort av fibromyalgi-pasienter som kan forskyve fokuset i helsevesenet til fibromyalgi.

Hovedfunnene i denne studien av 1 269 Dansih-pasienter var den høyeste risikoen for død av selvmord, leversykdom og cerebrovaskulær sykdom. Foruroligende var risikoen for selvmord blant fibromyalgipasienter ti ganger større enn for den generelle befolkningen.

Ingen av fibromyalgi-pasientene som begikk selvmord hadde imidlertid en medisinsk historie med depresjon eller annen psykiatrisk sykdom på diagnosetidspunktet. Dette er av interesse fordi tidligere studier har funnet høyere rater av depresjon, angst, smerte, tretthet og andre psykiatriske lidelser.

Det er en trend mot underrapportering når det gjelder selvmord, uansett land. Forekomsten av selvmord påvirkes av sosial integrasjon og imitasjon. I Danmark er det en relativ mangel på stigmaet som ofte omgir selvmord; Og dette kombinert med at det kreves obduksjon når det mistenkes et selvmord, ser ut til å sikre ganske nøyaktige estimater av selvmordsraten.

Denne økte selvmordsrisikoen kan være relatert til den høyere utilsiktede dødsraten hos fibromyalgi-pasienter: det kan godt hende at en tilsynelatende “tilfeldig” død faktisk er selvmord (f.eks. Et fall eller et enkelt kjøretøy ulykke). En diagnose av kroniske smerter er assosiert med økt dødelighet på grunn av en rekke eksterne årsaker.

En økt dødsrate fra leversykdom ved fibromyalgi kan være relatert til alkoholforbruk. Ifølge Verdens helseorganisasjon har Danmark et høyt alkoholforbruk. I tillegg rapporteres ofte fibromyalgi-lignende smerter av pasienter med hepatitt C.

Den økte frekvensen av cerebrovaskulær sykdom hos fibromyalgipasienter kan skyldes det faktum at mange fibromyalgipasienter er overvektige, hvis ikke overvektige. Faktisk var 19% av fibromyalgi-pasientene overvektige, og 54% var nåværende røykere, mer enn halvparten av disse røykere. Friske forsøkspersoner demonstrerte en bedre kardiovaskulær respons på fysisk og emosjonell stress. Selvfølgelig kan fysisk inaktivitet på grunn av smerter bidra til åreforkalkning.

Leger bør se etter risikofaktorer for selvmord, leversykdom og cerebrovaskulær sykdom hver gang en fibromyalgi-pasient presenterer for evaluering. Det er litt mer arbeid, men mer enn kroniske smerter vil det sannsynligvis måtte adresseres av pasienten og leverandøren.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.