GABA en glutamaat bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

Door Adrienne Dellwo  Medisch beoordeeld door Grant Hughes, MD

Medisch beoordeeld door Grant Hughes, MD 

  • linkedin

Grant Hughes, MD, is board-gecertificeerd in reumatologie en is het hoofd van reumatologie in het Harborview Medical Center in Seattle.Lees meer over onze Medical Review Board

GABA en glutamaat zijn neurotransmitters – chemische boodschappers in je hersenen. De ene is rustgevend, de andere stimulerend en het is de bedoeling dat ze met elkaar in balans blijven. Dus wat gebeurt er als dit saldo wordt weggegooid?

Sommige onderzoeken suggereren dat een onevenwicht tussen deze twee stoffen een rol kan spelen bij fibromyalgie (FMS). 1  Onderzoek is minder solide op hun betrokkenheid bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS), met een aantal studies draaien bewijs van disregulatie en anderen vinden van niets.

In Your Brain

Het menselijk brein is ongelooflijk complex. Elke neurotransmitter vervult een verscheidenheid aan functies en ze werken op een ingewikkelde manier met elkaar en uw neuronen (hersencellen) samen die we niet volledig begrijpen.

Toch leren we voortdurend meer over de hersenen en hebben onderzoekers bepaalde neurotransmitterafwijkingen kunnen koppelen aan bepaalde ziekten of symptomen. Ze hebben ook manieren gevonden om de neurotransmitterfunctie te veranderen en kunnen de zeer reële effecten ervan op proefpersonen zien.

De hersenen zijn een efficiënte recycler en gebruiken vaak één neurotransmitter om een ​​andere te creëren. Deze functie is heel logisch als je het hebt over neurotransmitters met tegengestelde functies, zoals GABA en glutamaat. Het bekendere  paar serotonine en melatonine is een ander voorbeeld, net als noradrenaline en dopamine. Van al deze neurotransmitters wordt aangenomen dat ze onder deze omstandigheden ontregeld zijn.

Wanneer een neurotransmitter in een paar uit balans is, kan het ook de andere uit balans brengen.

Glutamaat

Glutamaat is een soort cheerleader van je hersenen. Een van de belangrijkste functies is om andere hersencellen op gang te krijgen. Het stimuleert hen zodat ze belangrijke dingen kunnen doen, zoals het leren van nieuwe informatie of het vormen van herinneringen – andere dingen waarbij glutamaat betrokken is.

Echter, een cheerleader die nooit ophoudt je dingen te laten spellen, wordt na een tijdje vervelend. Te veel van een stimulerend middel is geen goede zaak, zoals iedereen die veel te veel koffie heeft gedronken je kan vertellen. In bepaalde situaties kan glutamaat een zogenaamde ‘excitotoxine’ worden, wat betekent dat het soms lijkt dat het de neuronen overmatig opwindt totdat ze zelfmoord plegen.

De mogelijkheid om hersencellen te doden is de reden waarom glutamaat wordt verondersteld betrokken te zijn bij sommige degeneratieve hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer 2  en amyotrofe laterale sclerose (ALS of de ziekte van Lou Gehrig.) (Opmerking: FMS en ME / CVS zijn NIET vermoedelijk degeneratief.)

In FMS toont onderzoek abnormaal hoge niveaus van glutamaat aan in een deel van de hersenen dat de insula of insulaire cortex wordt genoemd. Onderzoekers gingen daar kijken omdat dat gebied sterk betrokken is bij pijn en emotie, die belangrijke componenten van de aandoening zijn. De insula is ook betrokken bij zintuiglijke waarneming, motorische vaardigheden, angst, eetstoornissen en verslaving.

Onderzoek heeft ook hoge glutamaatniveaus gekoppeld aan depressie en een lage cognitieve functie bij mensen met type 1 diabetes. (Glutamaat kan worden afgeleid van glucose, dat vaak hoog is bij diabetici.) Ten minste één FMS-onderzoek heeft gesuggereerd dat het verlagen van glutamaatniveaus de pijn kan verminderen.

Overtollig hersenglutamaat wordt verondersteld talrijke symptomen te veroorzaken, waaronder:

  • Hyperalgesie (pijnversterking, een belangrijk kenmerk van FMS)
  • Ongerustheid
  • Rusteloosheid
  • ADHD-achtige symptomen, zoals onvermogen om te focussen

Bij ME / cvs veronderstellen sommige onderzoekers dat de glutamaatfunctie laag is, wat betekent dat de hersenen onvoldoende stimulatie krijgen. Deze overtuiging wordt echter nog niet ondersteund door bewijs.

Aangenomen wordt dat een glutamaattekort in de hersenen symptomen veroorzaakt, waaronder:

  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Mentale uitputting
  • Weinig energie

GABA

GABA staat voor gamma-amino-n-boterzuur. Je hersenen gebruiken glutamaat om GABA te produceren.

Een primaire functie van GABA is het kalmeren van je hersenen. Het is ook betrokken bij slaap, ontspanning, angstregulatie en spierfunctie.

Aangenomen wordt dat GABA laag of inefficiënt wordt gebruikt in FMS. Tot dusver suggereert onderzoek geen GABA-ontregeling bij ME / cvs.

Vanwege de nauwe relatie tussen GABA en glutamaat kunnen de symptomen van GABA-deficiëntie in de hersenen lijken op of overlappen met die van overmatige hersenglutamaat.

Een balans vinden

Als u vermoedt dat GABA / glutamaatdisregulatie sommige van uw symptomen veroorzaakt, overleg dan met uw arts. Er zijn medicijnen, supplementen en veranderingen in het dieet die u kunnen helpen de juiste balans te vinden.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.