Plotselinge en onverwachte dood bij patiënten met chronische pijn EN fibromyalgie

Par Forest Tennant, MD, DrPH

Plotselinge en onverwachte dood kan voorkomen bij een patiënt met ernstige chronische pijn, en de terminale gebeurtenis is mogelijk niet gerelateerd aan medische therapie. Gelukkig komt plotse dood niet zo vaak voor bij pijnpatiënten als in voorgaande jaren, mogelijk als gevolg van betere toegang tot ten minste sommige behandelingen. Plotselinge dood komt echter nog steeds voor en beoefenaars moeten weten hoe ze een patiënt met een “risico” kunnen herkennen.

Plotselinge en onverwachte dood door hevige pijn wordt niet op prijs gesteld, omdat veel waarnemers hevige pijn nog steeds als een onschadelijke overlast beschouwen in plaats van als een potentiële fysiologische ramp. In veel gevallen, vlak voor de dood, laat de patiënt zijn familie weten dat hij zich zieker voelt dan normaal en zoekt verlichting in zijn bed of op de bank. Helaas worden sommige van deze patiënten niet wakker. Andere patiënten sterven, zonder waarschuwing, in hun slaap of worden in elkaar gezakt op de grond gevonden. De agressieve toxicologie van de moderne geneeskunde en forensische procedures na de dood hebben bijgedragen aan het misverstand van de doodsbedreiging door pijn. In sommige gevallen een patiënt met pijn en op de juiste manier behandeld met een opioïde of ander middel met een risico op overdosis of misbruik stierf onverwacht en onverwacht. Er zijn medicijnen gevonden in lichaamsvloeistoffen na de dood,

Een deel van dit artikel beoogt de aandacht te vestigen op het feit dat de loutere ontdekking van misbruikmiddelen bij autopsie niet noodzakelijkerwijs betekent dat de drugs de dood hebben veroorzaakt. In feite kunnen de medicijnen de dood hebben vertraagd. Sommige artsen zijn valselijk beschuldigd van het veroorzaken van overlijden als gevolg van overbehandeling, terwijl onderbehandeling van pijn in werkelijkheid de dood kan hebben veroorzaakt. Bovendien worden de bloedspiegels van opioïden die worden beoordeeld bij de autopsie van een plotseling overleden patiënt te vaak ten onrechte beschouwd als een accidentele overdosis, omdat de patholoog niet weet dat patiënten die lijden aan chronische pijn met een stabiele dosis opioïden kan volledig werken met serumwaarden van1Klik hier om de winkel te bezoeken en nog veel meer te vinden …

De mechanismen van plotselinge en onverwachte dood bij patiënten met pijn, evenals enkele beschermende maatregelen die artsen moeten nemen om te voorkomen dat ze vals worden beschuldigd van het veroorzaken van plotselinge en onverwachte dood, worden hier gegeven. Het belangrijkste is dat hier enkele klinische tips zijn om de patiënt met chronische pijn te helpen die een hoog risico loopt op plotselinge en onverwachte dood, zodat een agressievere pijnbehandeling kan worden gemaakt.

Een korte anekdotische geschiedenis
Als een medische student aan de Universiteit van Kansas in de vroege jaren 1960, moest ik een landelijke preceptorship cursus volgen met een landarts. Toen we op een dag door het bejaardentehuis gingen, hoorde ik de vrouw van een boer zeggen: ‘De pijn heeft mijn moeder gisteravond gedood.’ Sindsdien heb ik herhaaldelijk gehoord dat de pijn een geliefde had gedood. Folklore vermeldt vaak dat mensen sterven “aan”, evenals “aan” pijn. Er zijn echter weinig schriftelijke details van deze gebeurtenissen.

In de eerste jaren van mijn pijnpraktijk, waarmee ik in 1975 begon, stierven veel patiënten plotseling en onverwacht. Dit overkomt me tegenwoordig zelden, omdat ik heb geleerd “het onverwachte te verwachten” en patiënten met een hoog risico op plotselinge dood te identificeren. In de afgelopen jaren heb ik een aantal rechtszaken en wangedrag onderzocht in verband met plotselinge en onverwachte sterfte bij patiënten met chronische pijn. In sommige van deze gevallen zijn artsen belast met het voorschrijven of voorschrijven van medicijnen en het veroorzaken van plotselinge en onverwachte dood, zelfs als de patiënt gedurende langere tijd gestabiliseerde doses opioïden en andere medicijnen had ingenomen. Bovendien vertoonde de autopsie geen tekenen van longoedeem (een bepalend teken van overdosis en ademhalingsdepressie). In gevallen waarin de arts valselijk is beschuldigd, heeft de ontdekking van misbruikmiddelen in lichaamsvloeistoffen na de dood

Omgeving en oorzaak
Onvoorziene sterfgevallen bij patiënten met chronische pijn komen meestal thuis voor. Soms ligt de dood in een ziekenhuis of verslavingscentrum. Het verhaal van deze patiënten is nogal typisch. De meeste zijn te ziek om het huis te verlaten en brengen veel tijd door in bed of op een bank. De dood komt vaak voor tijdens de slaap of wanneer de patiënt opstaat om naar het toilet te gaan. In sommige gevallen meldt de familie dat de patiënt buitengewone tijd op het toilet heeft doorgebracht vlak voor zijn instorting en overlijden. Plotselinge en onverwachte dood kan echter altijd en overal voorkomen, als pijnpatiënten die plotseling stierven en plotseling werden gevonden op het werk of in een auto.

Coronaire spasmen en / of hartritmestoornissen die leiden tot hartstilstand of asystolie zijn in de meeste gevallen de duidelijke doodsoorzaak, omdat bij autopsie geen grove macroscopische pathologie werd gevonden. 2-5  Directe hartstilstand lijkt plotselinge instorting of overlijden tijdens de slaap te verklaren. Misschien kunnen constipatie en ontlasting factoren van cardiale stress zijn, omdat sommige pijnpatiënten sterven tijdens de ontlasting. Acute sepsis vanwege bijnierinsufficiëntie en immuunsuppressie kunnen enkele plotselinge sterfgevallen verklaren.

Beeldresultaat voor plotselinge en onverwachte dood bij patiënten met chronische pijn

Twee mechanismen van hartdood
Ernstige pijn is vreselijke stress. 6,7  Acute of chronische pijnaanvallen veroorzaken de vorming van glucocorticoïden (cortisol, pregnenolon) en catecholamines (adrenaline en noradrenaline) op de hypothalamus-hypofyse-bijnieras om biologisch stress te bevatten. 8,9  Catecholamines hebben een krachtig en direct effect op het cardiovasculaire systeem en op tachycardie en hypertensie. tien Pulsfrequenties kunnen in het algemeen meer dan 100 slagen per minuut bereiken en zelfs meer dan 130 slagen per minuut. Bloeddruk kan meer dan 200 mmHg systolisch en meer dan 120 mmHg diastolisch bereiken. Naast de afgifte van bijniercatecholamines veroorzaken huiduitslag hyperactiviteit van het sympathische autonome zenuwstelsel, wat extra stimulatie toevoegt aan door catecholamine geïnduceerde tachycardie en hypertensie. Fysieke tekenen van autonome sympathische hyperactiviteit, naast tachycardie en hypertensie, kunnen mydriasis (verwijde pupil), zweten, vasoconstrictie met koude ledematen, hyperreflexie, hyperthermie, misselijkheid, diarree en braken zijn.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.