Zenuwstimulatietherapie kan fibromyalgiepijn verminderen

Door Elizabeth Heubeck
HealthDay Reporter

(HEALTHDAY)

Voor mensen met de mysterieuze chronische pijnstoornis fibromyalgie zeggen onderzoekers dat zenuwstimulatie enige verlichting kan bieden.

In een recent onderzoek werd aangetoond dat het gebruik van TENS – transcutane elektrische zenuwstimulatie – tijdens beweging of activiteit de pijn geassocieerd met fibromyalgie na slechts vier weken aanzienlijk verminderde.

Dr. Lesley Arnold, die niet betrokken was bij de nieuwe studie, prees de resultaten. ‘De verbeteringen in pijn en vermoeidheid waren opmerkelijk’, zei ze. Arnold, een professor in de psychiatrie en gedragsneurowetenschappen aan het University of Cincinnati College of Medicine, suggereerde dat de studie artsen kan helpen bij het gebruik van TENS voor symptoombeheer.

TENS gebruikt een batterijgevoede machine om elektrische stromen te leveren via elektroden die op de huid zijn bevestigd. Aangenomen wordt dat dit zenuwbanen activeert die pijn remmen.

Mensen met fibromyalgie worden aangemoedigd om aan lichaamsbeweging te doen om hun symptomen onder controle te houden. Maar paradoxaal genoeg kan beweging voor hen pijnlijk zijn.

In het onderzoek verdeelden onderzoekers willekeurig meer dan 300 vrouwen met fibromyalgie in drie groepen: actieve TENS; placebo (schijn) TENS; of geen TENS. Degenen in de TENS-groepen kregen de instructie om het apparaat gedurende vier weken, thuis, gedurende twee uur dagelijks gedurende activiteit te gebruiken. De patiënten kregen te horen dat ze de elektroden van het apparaat moesten aanbrengen op twee specifieke gebieden langs de achterkant – een bovenste en een onderste – en dat ze de machine moesten activeren met een gemoduleerde of variërende frequentie met de hoogste draagkracht.

Na vier weken rapporteerden deelnemers aan de active-TENS-groep een significante afname van pijn en vermoeidheid bij beweging en rust, vooral in vergelijking met de no-TENS-groep.

Hoofdonderzoeksauteur Kathleen Sluka, onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Iowa, zei dat deze studie het hoogtepunt is van jarenlang dieronderzoek waarin zij en co-onderzoekers experimenteerden met variaties in het gebruik van TENS. Na verloop van tijd ontdekten de onderzoekers dat afwisselen tussen lage en hoge frequentie het beste werkte om pijnverlichting te bieden. Dat gold ook voor het opzwepen van de machine tot de hoogst mogelijke intensiteit. ‘Sterk, maar niet pijnlijk’, zei ze.

Hoewel Sluka veelbelovend ziet in de resultaten van de studie, merkte ze op dat TENS geen remedie is voor fibromyalgie.

“Dit is een ander hulpmiddel dat geen medicijn is dat patiënten kunnen gebruiken om hun pijn te beheersen”, een middel dat iemand in staat kan stellen iets anders te bereiken dan ibuprofen of opioïden als eerste verdedigingslinie, zei Sluka.

Dat TENS direct beschikbaar is en een minimaal risico heeft, maakt het ook aantrekkelijk. TENS-apparaten kunnen bij de apotheek worden gekocht voor minder dan $ 50. Wat de bijwerkingen betreft, was lichte irritatie op de plaats waar de elektroden waren aangebracht het belangrijkste gemelde nadelige effect. En dat is klein en gemakkelijk instelbaar, merkte Sluka op.

Superster Lady Gaga scheen licht op fibromyalgie toen ze in 2017 en 2018 verschillende concerttourdata annuleerde vanwege gemelde opflakkeringen.

Er wordt aangenomen dat de aandoening ongeveer 10 miljoen Amerikanen treft, volgens de National Fibromyalgia Association.

Terwijl onderzoekers blijven zoeken naar veilige en effectieve manieren om de pijn van fibromyalgie te verlichten, blijft veel ervan een mysterie.

De diagnose is meestal gebaseerd op de medische geschiedenis en het examen van een patiënt; er is geen bloedtest of andere biomarker om het te identificeren. En hoewel de biologische oorsprong onduidelijk is, geloven de meeste experts dat het wordt geassocieerd met veranderingen in het centrale zenuwstelsel die van invloed zijn op hoe het lichaam reageert op pijn.

Het beheer van de aandoening, die vrouwen onevenredig treft, is de afgelopen jaren verbeterd, zei Arnold. Het wordt eerder geïdentificeerd; het algemene bewustzijn van de aandoening is verbeterd; en, onlangs, zijn een paar medicijnen goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration om het te behandelen.

‘Maar er is nog steeds een grote onvervulde behoefte’, zei Arnold.

Het rapport is onlangs online gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology .

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.