Hva du trenger å vite om problemer med mental helse for fibromyalgi-pasienter

Hva du trenger å vite om problemer med mental helse for fibromyalgi-pasienter

Hva du trenger å vite om problemer med mental helse for fibromyalgi pasienter |  PainDoctor.com

Fibromyalgi  er en nevrologisk lidelse som rammer omtrent 12 millioner mennesker i USA. Denne kroniske lidelsen forårsaker smerter i kroppen som er alvorlige nok til å påvirke normal aktivitet og forstyrre søvn. Hvis disse symptomene ikke var nok, forårsaker fibromyalgi ofte ofte psykiske problemer for mange pasienter. Det kan føre til tilfeller av depresjon, angst eller andre psykologiske lidelser. Her er hva du trenger å vite.

Hva er fibromyalgi? 

En person med fibromyalgi kan føle smerter i muskler, vev, ledd og sener i forskjellige områder av kroppen. Selv om de fleste av befolkningen har et sted eller to på kroppen sin som kan være mer følsomme enn andre, opplever mennesker med fibromyalgi ofte uutholdelig ømhet på veldig spesifikke steder som er spredt over kroppen. Ømhet speiles generelt på begge sider av kroppen og ligger på ni spesifikke punkter.

Som om denne intense smertene i kroppen ikke er nok, er de kroniske smertene ved fibromyalgi ofte knyttet til psykiske helseplager som depresjon og angst. Vurder dette:

  • 62% av fibromyalgipasienter vil oppleve depresjon i løpet av livet
  • 56% vil oppleve angst

Problemer med mental helse og fibromyalgi henger tydeligvis sammen. Å finne ut hvorfor fibromyalgi og depresjon og andre psykiske sykdommer er så vanlig er viktig for passende behandlinger for tilstanden.

Andre vanlige symptomer på fibromyalgi 

Symptomer på fibromyalgi inkluderer også følgende:

  • Smerter og ømhet i kroppen
  • Ekstrem utmattelse
  • Kognitiv dysfunksjon (også kjent som “fibro tåke”)
  • Fordøyelsesproblemer
  • overfølsomhet

Disse symptomene har en tendens til å være kroniske, og alvorlighetsgraden øker og avtar fra dag til dag, og noen ganger time til time. Du kan lære mer ved å se følgende video om fibromyalgi.

Hvorfor er fibromyalgi og depresjon så vanlig?

Å håndtere de kroniske, daglige symptomene kan være belastende, men stresshormonet kortisol kan faktisk falle stupbratt for de med fibromyalgi. Et tilsvarende fall i produksjonen av “feel-good” -hormonet serotonin skaper den perfekte stormen av skjevt hormoner og kroniske smerter for å øke sjansen for depresjon og angst.

Jacob Teitelbaum, MD, medisinsk sjef for The Fibromyalgia & Fatigue Centers har dette å si om hva som skjer i kroppen:

“Biokjemisk er depresjon veldig annerledes hos [personer med] fibromyalgi enn ellers. Ved fibromyalgi er det ofte assosiert med en underaktiv binyrefunksjon [et lavt kortisolnivå], mens depresjon [i en ikke-fibromyalgipopulasjon] er assosiert med et høyt kortisolnivå. ”

Søvnproblemer 

Og akkurat som mangel på søvn kan forverre smerten ved fibromyalgi, så kan den også utdype depresjon eller øke angsten. Dette kan manifestere seg som kortpustethet i angst og en flagrende følelse i brystet, eller ubehag og mangel på interesse for depresjon. For noen kommer søvnmangel og fibromyalgi sammen i en diagnose av kronisk utmattelsessyndrom (CFS) som ytterligere kompliserer behandlingen av begge tilstandene. Depresjon deler vanlige underliggende årsaker med CFS, men de to er separate forhold som krever separate behandlinger.

Sosialt stigma

Noe av sammenhengen mellom psykiske helseproblemer og fibromyalgi kan ligge i det faktum at mange mennesker rundt fibromyalgi-pasienten bare ikke synes det er så ille. Thorsten Giesecke, MD, er medlem av forskerteamet ved University of Michigan som bruker avansert teknologi for å studere fibromyalgi. Han bemerker:

”Folk tviler fortsatt på at fibromyalgi er en sykdom. Tidligere har vi funnet at fibromyalgi pasienter virkelig har økt sentral smerteprosessering. Nå kan vi vise at dette ikke er påvirket av depresjon. Noe er galt her, og det er overhode ikke forbundet med depresjon. ”

Men faktum gjenstår at personer med fibromyalgi har tre ganger så stor sannsynlighet for å få diagnosen depresjon. Denne diagnosen øker ikke nødvendigvis smerten ved fibromyalgi, men den kan øke pasientens oppfatning av sin egen helse. En studie fra American College of Rheumatology fant at selv når deprimerte pasienter ikke vurderte det fysiske, var deres resultater på smerterelaterte vurderinger og oppgaver ikke vesentlig annerledes enn ikke-deprimerte.

Dette støtter ideen om at eksistensen av psykiske helseproblemer som angst og depresjon gjør det vanskeligere å takle smerter ved fibromyalgi . Både psykiske helsetilstander og fibromyalgi er “usynlige” sykdommer som gjør det å takle den sosiale stigmaen en del av begge utfordringene. Legg til ekstra helseproblemer til de langsiktige problemstillingene rundt både mental helse og fibromyalgi, og du har potensialet for å øke alvorlighetsgraden av begge.

Hva du trenger å vite om problemer med mental helse for fibromyalgi pasienter |  PainDoctor.com

Hvordan du kan behandle fibromyalgi og mental sykdom

Det er viktige inngrep som kan bidra til å behandle både psykiske helseproblemer og fibromyalgi.

Ta opp søvnproblemer

Tretthet kan gjøre både mental helse og fibromyalgi utfordrende. Hvis du har problemer med å sove, kan du ta en titt på din “søvnhygiene.” Soverommet ditt skal være et sted for intimitet og bare sove: intet arbeid tillatt. Fjern TV-er, datamaskiner og alt annet som slukker digitalt lys. Rommet skal være mørkt og kjølig, og tunge tepper kan hjelpe deg med å sove.

Oppretthold en søvnrutine som inkluderer å legge seg til samme tid hver natt. Du kan ta med en kopp beroligende te som kamille eller en spray lavendel essensiell olje på puten.

Trening

Det er forståelig at de med fibromyalgi kan være nølende til å trene, men forskning fortsetter å demonstrere at regelmessig, moderat trening holder ledd og muskler flytende og beveger seg. Dette kan hjelpe på lang sikt med styrke og sårhet. Prøv trening med lav påvirkning som turgåing, sykling, svømming eller yoga, og forplikte deg til å starte i dag, selv om det bare er litt. Fordelene med trening inkluderer å hjelpe deg med å få en god natts søvn.

Spis godt

Et kosthold som er høyt i fullkorn, frukt og grønnsaker og lite sukker, mettet fett og rødt kjøtt kan bidra til å kontrollere betennelsesreaksjoner i kroppen. Koblingen mellom sukker og humørregulering er også veletablert, med sukker som sender kroppen på en berg-og-dal-bane av høyd og lav, noe som påvirker humøret i prosessen.

Drikk rikelig med vann mellom måltidene, og spis næringstett mat som frø og nøttesmør, belgfrukter og fullkornspastaer. Frisk frukt som terterkirsebær og vannmelon er en god matbit (prøv enten i sorbet) og har også noen naturlige smertestillende forbindelser. Legg til antioksidantbær, og du gir deg selv et humørløft samtidig.

Meditere

En fersk studie fra Johns Hopkins School of Medicine fant at meditasjon kan være et stort behandlingsalternativ for angst og depresjon. Forskere gjennomgikk 47 kliniske studier som involverte 3.515 deltagere og fant at 30 minutter med “mindfulness meditasjon” daglig lettet symptomer på angst og depresjon.

“Mindfulness meditasjon” er den buddhistiske praksisen med å fokusere på øyeblikket som skjer og ingenting annet. Deltakere som trente hver dag, viste like stor lettelse fra symptomer på depresjon og angst som de som tok antidepressiva, selv når de ble kontrollert for placeboeffekten (i dette tilfellet følte deltakerne seg bedre bare fordi de følte at de ble behandlet for deres tilstand).

Deltakere som mediterte på denne måten, fokuserte generelt på å akseptere tanker og følelser og å være ikke-dømmende over seg selv og hvor de var med hensyn til deres liv. Gjennomsnittlig tid brukt på dette var mellom 30 og 40 minutter, og deltakerne som deltok i et åtte ukers treningsprogram som brukte mindfulness-meditasjon, fikk bedring i angst, depresjon og smerte.

“Mange har en ide om at meditasjon betyr å sette seg ned og ikke gjøre noe,” sa Madhav Goyal, ledende forsker på studien. “Men det er ikke sant. Meditasjon er en aktiv trening av sinnet for å øke bevisstheten, og forskjellige meditasjonsprogrammer tilnærmer seg dette på forskjellige måter. ”

Fordelene med meditasjon så ut til å øke jo lenger meditasjonen ble praktisert. Goyal advarte om at noe av litteraturen som ble gjennomgått så ut til å ha noen problemer, men at det samlet sett var tydelig at meditasjon ga fordeler for angst, depresjon og smertelindring som ikke var relatert til placebo-påvirkningen.

Håndtere dine problemer med mental helse

Hvis du eller noen du er glad i har fibromyalgi og også blir utfordret med depresjon eller angst, hva har du funnet som hjelper med begge deler? For å lære mer om hvordan du kan behandle fibromyalgi og tilhørende psykiske problemer, klikker du på knappen nedenfor for å finne en smerteleger i ditt område.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.