Deze hyperbare kamers kunnen fibromyalgie behandelen

Door: Sarah M

Fibromyalgie is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door hinderlijke en aanhoudende pijn. Dit alleen veroorzaakt geen ernstige complicaties, maar kan voor een getroffen persoon wel erg moeilijk zijn. Gekenmerkt door symptomen die zo talrijk zijn als talrijk, vereist de behandeling ervan in het algemeen een multidisciplinaire aanpak. Om het te verlichten, pleiten sommige wetenschappers voor hyperbare zuurstoftherapie. Zoom in op deze mogelijke therapie, verteld door Femme Actuelle en de website Why Docteur .

In sommige ziekenhuizen worden zuurstoftherapiesessies in een hyperbare kamer in eerste instantie gebruikt als behandeling voor slachtoffers van incidenten op zee, vooral tijdens duiken. In sommige gevallen kunnen ze ook worden gebruikt voor de behandeling van koolmonoxidevergiftiging, hyperbare kamers die de oxygenatie van lichaamsweefsels bevorderen.

Voor Dr. Shai Efrati, onderdeel van een groep Israëlisch-Amerikaanse onderzoekers, zou deze methode een nieuw nut kunnen zien: het verlichten van de symptomen van fibromyalgie.

caisons hyperbare

Fibromyalgie, de oorzaken en symptomen

Fibromyalgie is een ziekte die volgens de French Rheumatology Society bijna 2% van de bevolking treft . Het blijft echter grotendeels onbekend omdat het moeilijk te diagnosticeren is. Er zijn verschillende symptomen die het kenmerken, met name:

 • Een pijn die zich over het hele lichaam uitstrekt, wetende dat sommige gewrichten pijnlijker kunnen zijn dan andere
 • Verhoogde gevoeligheid en verergerde pijn
 • Plotselinge of onverklaarbare vermoeidheid
 • Slechte slaapkwaliteit
 • Gebrek aan energie bij het ontwaken
 • Spierstijfheid
 • Aanhoudende migraine
 • Misselijkheid

Je moet ook weten dat fibromyalgie een ziekte is die voornamelijk het eerlijkere geslacht treft. Dus voor 2 getroffen mannen zouden er 8 vrouwen zijn met dezelfde aandoening. Het werd namelijk pas in 1992 door de WHO erkend als een ziekte .

Sindsdien is er gesproken over fibromyalgie en om een ​​goede reden hebben de symptomen ervan geen invloed op het dagelijks leven. Daartoe werd door Dr. Efrati een onderzoek naar hyperbare zuurstoftherapie uitgevoerd om de impact van deze methode op de ziekte te beoordelen. Gepubliceerd in 2015 door het tijdschrift Plos One, suggereert het, volgens de resultaten van Pourquoi Docteur, dat “deze behandeling nuttig is wanneer de pijn het gevolg is van een hersenletsel”.

Hoe zit het met de studie?

Van de 48 vrouwen die aan deze klinische proef deelnamen, werden 24 vrouwen gekozen voor behandeling in een hyperbare kamer, met als doel om hen een zeer grote hoeveelheid zuurstof te geven in een hyperbare omgeving, dat wil zeggen waar de druk is hoger dan normaal. In totaal werden 40 sessies voorgeschreven aan de helft van de patiënten, 5 keer per week, gedurende twee maanden. De overige 24 vrouwen “dienden als controles” voordat ze op hun beurt profiteerden van zuurstoftherapie. Volgens Dr. Efrati “hebben de patiënten die naast de symptomen na een hersenschudding aan fibromyalgie leden, hun symptomen zien verdwijnen”.
Haïm Golan, co-auteur van de studie, is het daarmee eens. Volgens de wetenschapper “veroorzaakt zuurstof een reorganisatie in de hersenen op het niveau van neuronen die verband houden met pijn”. Als onderdeel van deze proef zou een meerderheid van de vrouwen hun consumptie van pijnstillers hebben zien afnemen. Zo zou de pijndrempel worden verlaagd, vooral bij migraine.

Gezien deze resultaten delen Dr. Efrati en zijn collega hun optimisme over zuurstoftherapie, hoewel de omvang van de studie nog bescheiden is en verder onderzoek vereist. Bovendien zou deze methode niet geschikt zijn voor fibromyalgie veroorzaakt door een infectieziekte.
Tegenwoordig bestaan ​​traditionele behandelingen uit een eerste niet-medicamenteuze aanpak, die sterk wordt aanbevolen door de European League tegen reuma. Het bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van lichaamsbeweging aangepast aan de toestand van de patiënt.

Wat betreft het nemen van medicatie, wordt alleen overwogen wanneer de niet-medicamenteuze aanpak niet effectief is geweest.

Hyperbare zuurstoftherapie, wat u moet weten

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij een persoon een zeer grote hoeveelheid zuurstof krijgt toegediend in een hyperbare omgeving. Dit kan in groepen of individueel in de vorm van sessies van minder dan twee uur. Elke sessie is verdeeld in drie delen:

 • Compressie, waarbij de luchtdruk in het passagierscompartiment geleidelijk toeneemt
 • Zuurstof, waarbij de patiënt pure zuurstof krijgt toegediend
 • Decompressie, waarbij de luchtdruk wordt verlaagd om terug te keren naar atmosferische druk

Het behandelingsprincipe is het toedienen van pure zuurstof aan patiënten. Daarom wordt de druk verhoogd. In een omgeving waar de druk 2,5 keer hoger is dan normaal, wordt het bloed diep geoxygeneerd. Zo stijgt de zuurstofconcentratie bijna 15 keer. De meest slecht doorbloede gebieden ontvangen dan een gunstige hoeveelheid van dit gas dat essentieel blijft voor hun gezondheid.

Als je denkt dat je fibromyalgie hebt, is het sterk aan te raden om een ​​reumatoloog te raadplegen. Dit laatste zorgt ervoor dat u een verhoor aflegt om u te diagnosticeren om een ​​behandeling op te stellen die is aangepast aan uw toestand.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.