Disse hyperbariske kamrene kan behandle fibromyalgi

Av: Sarah M

Fibromyalgi er en kronisk sykdom preget av belastende og vedvarende smerte. Dette forårsaker ikke i seg selv alvorlige komplikasjoner, men kan imidlertid være veldig prøvende for et berørt individ. Kjennetegnet av symptomer som er så forskjellige som mange, krever behandlingen generelt en tverrfaglig tilnærming. For å lindre det, er noen forskere talsmenn for hyperbar oksygenbehandling. Zoom på denne potensielle terapien, videresendt av Femme Actuelle og nettstedet Why Docteur .

Brukt på noen sykehus er oksygenterapimøter i et hyperbarisk kammer opprinnelig en behandling beregnet på ofre for hendelser til sjøs, spesielt under dykking. I noen tilfeller kan de også brukes for å behandle carbon forgiftning, trykkamre fremme oksygenering av kroppens vev.

For Dr. Shai Efrati, en del av en gruppe israelsk-amerikanske forskere, kunne denne metoden se en ny nytte: å lindre symptomene på fibromyalgi.

giftige hyperbare

Fibromyalgi, årsaker og symptomer

Fibromyalgi er en sykdom som rammer nesten 2% av befolkningen i følge French Reumatology Society. Det forblir imidlertid stort sett ukjent fordi det er vanskelig å diagnostisere. Det er flere symptomer som kjennetegner det, spesielt:

 • En smerte generalisert i hele kroppen, vel vitende om at noen ledd kan være mer smertefulle enn andre
 • Økt følsomhet og forverrede smerter
 • Plutselig eller uforklarlig tretthet
 • Dårlig søvnkvalitet
 • Mangel på energi når du våkner
 • Stivhet i muskler
 • Vedvarende migrene
 • Kvalme

Du bør også vite at fibromyalgi er en sykdom som hovedsakelig rammer det rettferdigere kjønn. Så for to berørte menn ville det være 8 kvinner med samme lidelse. Nemlig at den ikke ble anerkjent som en sykdom av WHO før i 1992.

Siden den gang har det blitt snakket om fibromyalgi, og med god grunn er symptomene ikke uten innvirkning på dagliglivet. For dette formål ble en undersøkelse av hyperbar oksygenbehandling utført av Dr. Efrati for å vurdere effekten av denne metoden på sykdommen. Publisert i 2015 av tidsskriftet Plos One, antyder det, i henhold til resultatene som er gitt av Pourquoi Docteur, at “denne behandlingen er nyttig når smerten skyldes en hjerneskade”.

Hva med studien?

Av 48 kvinner som deltok i denne kliniske studien, ble 24 kvinner valgt til behandling i et hyperbarisk kammer, og målet var å gi dem en veldig stor mengde oksygen i et hyperbarisk miljø, det vil si hvor trykket er høyere enn normalt. Totalt 40 økter ble foreskrevet til halvparten av pasientene, 5 ganger i uken, alt i to måneder. De resterende 24 kvinnene “tjente som kontroller” før de ga fordel av oksygenbehandling. I følge Dr. Efrati har “pasientene som led av fibromyalgi i tillegg til symptomene etter en hjernerystelse sett symptomene deres forsvinne”.
Haïm Golan, medforfatter av studien, er enig. Ifølge forskeren “induserer oksygen en omorganisering i hjernen på nivået av nevroner assosiert med smerte”. Som en del av denne studien, ville et flertall av kvinnene ha sett forbruket av smertestillende midler avta. Dermed ville smerteterskelen bli redusert, spesielt i tilfelle av migrene.

Med tanke på disse resultatene deler Dr. Efrati og hans kollega sin optimisme med hensyn til oksygenbehandling, selv om størrelsen på studien fremdeles er beskjeden og krever videre forskning. Videre vil denne metoden ikke være egnet for fibromyalgi utløst av en smittsom sykdom.
I dag består tradisjonelle behandlinger av en første ikke-medikamentell tilnærming, som er sterkt anbefalt av European League mot revmatisme. Det består hovedsakelig i å foreskrive fysisk trening tilpasset pasientens tilstand.

Når det gjelder å ta medisiner, blir det bare vurdert når ikke-medikamentell tilnærming ikke har vært effektiv.

Hyperbar oksygenbehandling, det du trenger å vite

Hyperbar oksygenbehandling er en behandling der en person blir administrert en veldig stor mengde oksygen i et hyperbarisk miljø. Dette kan gjøres i grupper eller individuelt i form av økter som varer mindre enn to timer. Hver økt er delt inn i tre deler:

 • Kompresjon, der lufttrykket inne i kupeen øker gradvis
 • Oksygenering, der pasienten får rent oksygen
 • Dekompressjon, der lufttrykket reduseres for å gå tilbake til atmosfæretrykk

Prinsippet for behandling er å administrere rent oksygen til pasienter. Dette er grunnen til at trykket økes. I et miljø der trykket er 2,5 ganger høyere enn normalt, oksygeneres blodet i dybden. Dermed øker oksygenkonsentrasjonen nesten 15 ganger. De dårligst vaskulære områdene finner da ut at de mottar en gunstig mengde av denne gassen som forblir essensiell for deres helse.

Hvis du tror du har fibromyalgi, anbefales det sterkt å konsultere en revmatolog. Denne siste vil få deg til å passere et avhør som tar sikte på å diagnostisere deg for å etablere en behandling tilpasset din tilstand.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.