Fremgang med fibromyalgi blodprøver, men manglende kontrollgruppe


Michele Wilson PhD

VitenskapsforfatterLesetid: 2 min

En blodprøve for fibromyalgi ville være en lettelse for millioner av mennesker som lever med den dårlig forståede tilstanden,  som er preget av mange symptomer, inkludert kronisk utbredt smerte, søvnproblemer og tretthet.

Testen er resultatet av et unikt samarbeid mellom revmatologer og avdelingen for matvitenskap og teknologi i Ohio State, og er avhengig av en teknikk som kalles vibrasjonsspektroskopi.

Vibrasjonsspektroskopi brukes i næringsmiddelindustrien for å karakterisere forskjellige komponenter i mat, og måler energien i forbindelser ved en spesifikk vibrasjon.

Ved å karakterisere den unike energien til forskjellige metabolitter, kan unike “fingeravtrykk” sammenlignes. Det er to typer vibrasjonsspektroskopi, som avviker i vibrasjonstypene som brukes for å opphisse de kjemiske bindingene.


Videokreditt: Ohio State Wexner medisinske senter

Luis Rodriguez-Saona, medforfatter og professor i matvitenskap og teknologi ved Ohio State University kommenterte:

“Hver persons blod er unikt, som et fingeravtrykk, og denne testen kan vise oss de intrikate detaljene i det fingeravtrykket. Nå kan vi se at visse mønstre i fingeravtrykkene indikerer fibromyalgi, mens forskjellige mønstre signaliserer andre forhold. “

For å vurdere den biomarkørbaserte diagnostiske testen ble det samlet blodprøver fra personer med fibromyalgi (FM, n = 50), revmatoid artritt (n = 29), slitasjegikt (n = 19) og systemisk lupus erythematosus (n = 23).

Målet med studien var å skille personer med fibromyalgi fra de med de andre revmatologiske forholdene, og funnene ble publisert i The Journal of Biologisk kjemi av et team fra Ohio State University Wexner Medical Center.

Blodprøver ble samlet med bærbar FT-IR og FT-Raman mikrospektroskopi og underkastet metabolomics-analyse ved hjelp av ultra-HPLC koblet til en fotodiodesamling og tandem massespektrometri.

Mønstergjenkjenningsanalyse identifiserte de forskjellige metabolomiske fingeravtrykk og grupperte alle studiedeltakerne i de riktige gruppene (FM, revmatoid artritt og systemisk lupus erythematosus) uten feilklassifisering.

Forfatterne konkluderte med at teknikken kan vise seg å være en pålitelig diagnostisk test for å skille fibromyalgi fra andre lidelser og for å etablere blodbiomarkører for fibromyalgi-assosiert smerte.

I en pressemelding kommenterte Kevin Hackshaw, hovedforfatter av studien og førsteamanuensis i revmatologi ved Ohio State, betydningen av funnene:

“Å kunne se de biologiske forskjellene i blodet til de med fibromyalgi sammenlignet med de med andre forhold som lupus, slitasjegikt og revmatoid artritt gir endelig pasienter validering av symptomene sine. ”

“Ikke bare hjelper dette oss å dirigere behandling, men forhindrer også bruk av unødvendige medisiner, som opiater, som ikke lindrer smerter i fibromyalgi og kan føre til avhengighet.”   

Forfatterne la merke til at effekten av medisiner på disse analysene var utenfor studiens virkeområde. Imidlertid ble alle medisiner som pasienter var med på den tiden registrert, og det var ingen åpenbar effekt av medisiner på de registrerte signalene.

For å validere testen, må ytterligere studier inkludere medisineringsfrie kontrollgrupper for å avgjøre om fibromyalgi-gruppen faktisk kan skilles fra den generelle sunne befolkningen.

For øyeblikket er det ingen gullstandard for fibromyalgidiagnose, noe som gjør klinisk diagnose ekstremt vanskelig.

Forfatterne konkluderte med at teknologiene med fremskritt i metodene beskrevet i papiret kan være av stor betydning for identifisering av biomarkører og i jakten på terapeutiske mål.  

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.