Fibromyalgi kan faktisk være en autoimmun lidelse, foreslår musestudier

Fibromyalgi syndrom (FMS) er en av de vanligste kroniske smertetilstandene der ute, men vi vet fremdeles sjokkerende lite om det.

I flere tiår har den svekkende tilstanden – preget av utbredt smerte og tretthet – blitt undervurdert sterkt, og selv om den vanligvis antas å stamme fra hjernen, vet ingen egentlig hvordan fibromyalgi starter eller hva som kan gjøres for å behandle den. Noen leger hevder at det ikke engang eksisterer , og mange pasienter rapporterer at de føler seg brent av det medisinske samfunnet.

Ny forskning på mus har nå funnet ytterligere bevis på at fibromyalgi ikke bare er ekte, men kan innebære en autoimmun respons som en driver for sykdommen.

Da forskere injiserte mus med antistoffer fra 44 mennesker som lever med syndromet, la de merke til flere klassiske symptomer hos dyrene, inkludert muskelsvakhet, ømhet og økt følsomhet for varme og kulde. Rundt kroppen deres ble smertefølende nerver langt mer følsomme.

I mellomtiden viste kontrollmus som ble injisert med antistoffer fra 39 friske mennesker ingen slike symptomer.

Fordi disse smertefremkallende antistoffene ikke ble funnet i sentralnervesystemet til pasienter, mistenker forfatterne at fibromyalgi er en sykdom i immunsystemet, ikke en sykdom som stammer fra hjernens smerteveier.

Den ideen er ikke helt overraskende – 80 prosent av mennesker med fibromyalgi er kvinner, og kvinner er langt mer påvirket av autoimmune sykdommer – men det er kontroversielt, ettersom hjernediagnostiske studier har fått mange forskere til å tro at fibromyalgi er nevrologisk .  

De siste årene har imidlertid  genetiske studier funnet bevis på at fibromyalgi kan være en autoimmun tilstand, i hvert fall blant en delmengde av pasienter.

“Da jeg startet denne studien i Storbritannia, forventet jeg at noen fibromyalgi -tilfeller kan være autoimmune,” sier Andreas Goebel, som studerer smertemedisin ved University of Liverpool. 

Som det viste seg, ble imidlertid de samme antistoffene som forårsaket smerter hos mus funnet hos alle 44 pasienter som lever med fibromyalgi, både i Storbritannia og Sverige. 

Studien er bare basert på hvordan menneskelige antistoffer fungerer i mus, ikke menneskekropper, og ytterligere forskning vil være nødvendig for å finne ut hvordan tilstedeværelsen av disse antistoffene faktisk forårsaker smerte og tretthet.

Når det er sagt, tyder funnene på at fibromyalgi faktisk kan ha en autoimmun opprinnelse og ikke en nevrologisk. De smertefremkallende antistoffene som ble identifisert i studien var i stand til å binde seg til både mus og menneskelige nevroner, noe som betyr at disse markørene kan drive noen av de nevrologiske endringene vi ser i hjerneskanninger.

Hvis dette er sant, hjelper det å forklare hvorfor forsiktig aerob trening og medikamentell behandling, som antidepressiva, ikke fungerer for mange pasienter; de kommer kanskje ikke til roten til problemet.

Legemidler som fokuserer på å kontrollere antistoffnivåer, derimot, kan være langt mer effektive.

Noen uker etter forsøket, da musene hadde fjernet alle smertestillende antistoffer fra systemet, gikk dyrene tilbake til det normale.

Dette antyder at fibromyalgi symptomer raskt kan reverseres hvis de smertefremkallende antistoffene kontrolleres.

Heldigvis har vi allerede noen medisiner som kan gjøre det på markedet. Nå må vi bare teste dem.

“Vårt arbeid har avdekket et helt nytt område av terapeutiske alternativer og bør gi reelt håp til fibromyalgi -pasienter,” sier nevrolog David Andersson fra King’s College London. 

Andersson håper å styrke forskningen sin ved å utføre lignende musestudier ved bruk av antistoffer fra de med lang COVID eller myalgisk encefalomyelitt / kronisk utmattelsessyndrom (ME / CFS). Dette er to kroniske tilstander som har mange overlappende symptomer med fibromyalgi, og som nylig har blitt koblet til autoimmune problemer også.

Spørsmålet om hvorvidt fibromyalgi er nevrologisk eller immunologisk er fortsatt under debatt, men dette nye beviset setter absolutt tvil om tidligere antagelser.

“Hvis disse resultatene kan replikeres og utvides, vil utsiktene til en ny behandling for mennesker med fibromyalgi være ekstraordinære,” sa Des Quinn, leder for Fibromyalgia Action UK, til The Guardian . 

“Resultatene trenger imidlertid ytterligere bekreftelse og undersøkelse før resultatene kan brukes universelt.”

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.