Medisinsk gasslys: Kvinnene lyttet ikke til eller ble sett på som overdramatiserende eller katastrofaliserende

Olive O’Connor visste i tarmen at noe ikke stemte med hennes nyfødte baby, men ingen ville høre på henne. Sykepleiere sa at hun var overbeskyttende eller mollycoddling.

Medisinsk gassbelysning forekommer mer hos kvinner enn menn

“Jeg var som,” vent et sekund, det er definitivt noe galt, jeg er ikke mollycoddling – det er noe galt med babyen min, “sier Olive. “Jeg ble stadig sagt opp. Fastlegen min var på ferie, så jeg tok henne med ned til A&E. I utgangspunktet fortalte de meg at jeg hadde depresjon etter fødselen og at babyen hadde det bra, det var ingenting galt med henne og å gå hjem. ”

Datteren hennes fortsatte å gå ned i vekt og sove for mye, og da hun begynte å halte, besøkte Olive et nytt besøk hos A&E. Denne gangen krevde hun at hennes 12 dager gamle datter skulle legges inn for vurdering. Sykehuset innfridde på betingelse av at Olive gikk med på å bli vurdert selv. Hun sier at hun ville ha samtykket til alt på dette tidspunktet, hun var så livredd for at noe fryktelig skulle skje med datteren hennes.

Den kvelden spurte en sykepleier Olive om hun hadde hørt om Munchausens. Det hadde hun ikke. Faktisk svarte hun med å spørre sykepleieren om det var det babyen hennes hadde fått diagnosen. Hun vet nå at slutningen i spørsmålet var at hun fant på symptomer for oppmerksomhet.

Neste morgen sa legen at babyen hennes hadde hjertemusling. Han sendte mor og baby hjem og sa at det ikke var noe å bekymre seg for. Men Olive dro ikke hjem, hun dro til fastlegen som var tilbake fra ferie. Han lyttet til Olives bekymringer, vurderte babyen hennes og sørget for at hun ble sett på et annet sykehus.

Legen ved dette sykehuset fortalte Olive og mannen hennes at babyen deres hadde tre hull i hjertet hennes og måtte gå til Crumlin sykehus for videre undersøkelse.

De kjørte til Crumlin bare for å få en kardiolog der til å fortelle dem at de skulle ta med seg babyen hjem igjen, da det ikke var noe å bekymre seg for. Oppgitt forlot Olive sykehuset. Den dag i dag husker hun ikke hvor hun gikk. Hun bare gikk. Mens hun var borte spurte mannen om en annen mening. Da hun kom tilbake fortalte den andre kardiologen paret at datteren deres trengte hjerteoperasjon og hjertemedisinering. Hun trengte også spesiell mat og måtte sondes fordi hun var blitt så svak og sløv.

Til tross for at hun nesten mistet barnet sitt til medisinsk belysning, tror ikke Olive at helsepersonell som avskjediget henne gjorde det med vilje. Da leger og sykepleiere ikke klarte å ta bekymringene hennes alvorlig, handlet de sannsynligvis ut fra deres implisitte skjevhet om at mødre kan være overbeskyttende og kan bli hysteriske om barnas helse. Når mennesker er stresset, overanstrengt eller sliten, som mange helsepersonell er, er det mer sannsynlig at de handler på en bevisstløs partisk måte.

Ved å avvise Olives uro som irrasjonell, savnet sykepleierne og legene verdifull informasjon om babyens velvære. Det Olive beskrev som en magefølelse, var sannsynligvis en kumulasjon av observasjonene hennes av babyen hennes, hennes opplevelse som en mor til tre, samt subtile advarselsskilt som Olive selv kanskje ikke engang registrerte bevisst.

Medisinsk gassbelysning skjer når helsepersonell nedtoner eller bortforklarer symptomer med ikke-medisinske eller emosjonelle årsaker. Dette får pasienter eller foreldre til å tvile på seg selv eller tro at de overdriver. Det kan resultere i mer og langvarig smerte for pasienten og kan til og med sette liv i fare. Medisinsk gasslys er mer sannsynlig å oppleve av kvinner enn menn.

Donna Nahal beskriver seg selv som en glad, energisk, men naiv 16-åring da hun besøkte fastlegen. Hun sier: «Jeg gjorde gjentatte besøk over en periode på 12 måneder med samme klage. Foten min falt, og jeg hadde flere fall. “Migrene er en svekkende nevrologisk tilstand som er tre ganger mer vanlig hos kvinner enn menn

Hun sier at fastlegen svarte med å spørre henne om alt var i orden hjemme, og at hun var bekymret for studiene. ” Som 17 -åring fikk Donna diagnosen multippel sklerose, en nevrologisk sykdom som rammer tre ganger flere kvinner enn menn.

Rachel Lynch sier at hun ble fortalt “at migrenen min skyldtes angst, at jeg var en nydelig jente som bare var litt bekymret, og hvis jeg gjorde litt av CBT, ville jeg ha det bra.”

Migrene er en svekkende nevrologisk tilstand som er tre ganger mer vanlig hos kvinner enn menn. Dr. Martin Rutledge , en nevrolog som spesialiserer seg på migrene, sier “mange pasienter vil si at legene og medisinsk fagpersoner mener at de overdriver symptomene sine, eller at de utgjør noen av symptomene deres”. Han forklarer at problemet er at du ikke kan måle migrene, det er ingenting du objektivt kan si er galt med pasientene, fordi du ikke kan måle noe. ”

Kvinner er mer sannsynlig å oppleve kroniske smerter enn menn, men mindre sannsynlig å få behandling til tross for at smertene deres er mer alvorlige, varer lenger og mer sannsynlig at de kommer igjen enn smerter hos menn. Selv når kvinner har lignende helseproblemer som menn, vil kvinner sannsynligvis få lavere omsorgskvalitet for menn.

President for Women's Brain Project, Dr Annemarie Schumacher Dimeche.
President for Women’s Brain Project, Dr Annemarie Schumacher Dimeche.

The Brain prosjektet Kvinner fokuserer på sex og kjønns helsedeterminanter som en inngangsport til presisjon medisin. Det er president Dr. Annemarie Schumacher Dimeche (Universitetet i Lucern) sier at kvinner opplever smerter annerledes enn menn på grunn av anatomiske, fysiologiske, nevronale, hormonelle, genetiske og psykososiale faktorer. Når menn og kvinner har brystsmerter, er mennene 2,5 ganger mer sannsynlig å bli henvist til en kardiolog. Kardiovaskulær sykdom påvirker kvinner annerledes enn menn når det gjelder symptomer, risikofaktorer og utfall. Til tross for dette er bare en tredjedel av deltakerne i kliniske studier kvinner. Kardiovaskulær sykdom er en ledende dødsårsak hos kvinner, men kvinner er sju ganger mer sannsynlig enn menn å bli feildiagnostisert og utskrevet mens de aktivt får et hjerteinfarkt.

Det er høyst usannsynlig at dette er med vilje. Det er langt mer sannsynlig at det er et resultat av ubevisste kjønnsforstyrrelser eller stereotype synspunkter fra helsepersonell eller unnlatelse av å erkjenne forskjellene mellom kvinner og menn.

Dr Marie Theresa Ferretti , nevrovitenskapsmann, medgrunnlegger og CSO i Women’s Brain Project, sier at de samme symptomene som vanligvis tilskrives organisk sykdom hos menn, er mye mer sannsynlig å bli diagnostisert som angst eller panikkanfall hos kvinner. Kvinner med akutte smerter er mindre sannsynlig å få opioidmedisiner og mer sannsynlig å få beroligende midler. Dr Ferretti ser på anerkjennelsen av psykiske problemer hos kvinner som en positiv, men hun hevder at det blir problematisk hvis leger avviser de opprinnelige symptomene fordi kvinnene kan ende opp med en feil diagnose eller pågående smerter.Til tross for at hun hadde presentert legen sin med hoftesmerter i årevis, ble Tina, som har fibromyalgi, aldri tilbudt røntgen

Keira sier at gasslyset som hun opplevde etter kirurgi for brystkreft, hadde mer å gjøre med smerte enn selve kreften. Hun sier: “Mine indre sømmer hadde revnet, men ingen ville tro meg eller tro at jeg hadde det vondt. Så det tok 10 dager før feilen ble identifisert. Jeg ble behandlet som om jeg var stoffsøkende, engstelig eller på en eller annen måte en problempasient. ”

Dr Cliona Loughnane , kvinnehelsekoordinator ved National Women’s Council of Ireland , sier at medisinsk gassbelysning kommer opp som et tema på kvinners helseprogrammer. Hun sier at mange kvinner dessverre føler at de ikke blir lyttet til eller at de blir sett på som overdramatiserende eller katastrofale. Hun peker på historien til helseskandaler i Irland og sier: “det er bemerkelsesverdig hvor mange av dem som har påvirket kvinner og kvinners helse spesielt – symfysiotomi, Anti -D og livmorhalskontroll.”

Til tross for at hun hadde presentert legen sin med hoftesmerter i årevis, ble Tina, som har fibromyalgi, aldri tilbudt røntgen. Det var først da hun nådde et punkt hvor hun ikke klarte å legge vekt på beinet, at hun endelig ble sendt til røntgen, som avslørte artrose. Hun står for tiden på venteliste for hofteerstatning, bruker rullestol og kan ikke lenger gå uten hjelp. Hun sier; “Etter min erfaring har leger en tendens til å sette hver sykdom ned til fibromyalgi. Jeg er redd for at en annen alvorlig tilstand i fremtiden vil bli savnet. ”

Dr. Ui May Tan, fastlege og klinisk leder for helse og velvære ved VHI, sier at mennesker som har kroniske lidelser er de mest sårbare for gasslys. Hun forklarer: “Hvis en pasient får diagnosen en spesifikk kronisk tilstand som de ikke helt forstår, er det sannsynlig at de oftere vil presentere seg til fastlegen som vil være partisk til å tro at dette nye symptomet faktisk er knyttet til pasientens opprinnelige diagnose. Så symptomet kan bli børstet til side. ”

Dr. John Fitzsimons , klinisk leder for kvalitetsforbedring i HMS, gjennomfører løpende opplæring av leger med et spesielt fokus på pasientsikkerhet. Han bruker implisitt skjevhetstesting for å utdanne leger om hvordan tro og fordommer påvirker interaksjoner med pasienter. Han sier at leger er sjokkerte over å oppdage deres implisitte skjevheter. Han mener at det er behov for mer bevissthet og forskning om hvordan ubevisst tro og skjulte skjevheter påvirker helsepersoners oppfatninger, vurderinger og handlinger.

Olives datter har det bra, og Olive er nå aktivt involvert med RCSI og RCPI i å utdanne helsepersonell om viktigheten av å lytte til foreldrenes bekymringer. Hennes personlige erfaring førte til at hun var en del av en gruppe helsepersonell og foreldre, ledet av dr John Fitzsimons, som endret Irish Pediatric Early Warning System (PEWS) til å inkludere foreldres bekymring som en kjerneparameter og viktig indikator på sykdomsnivået av et barn.

– Dr Sabina Brennan er psykolog, nevrovitenskapsmann og forfatter og vert for Super Brain -podcasten, superbrain.ie

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.