Ny studie viser at fibromyalgi sannsynligvis er et resultat av autoimmune problemer

Den kongens ledede studien, i samarbeid med University of Liverpool og Karolinska Institute, viser at mange av symptomene ved fibromyalgi syndrom er forårsaket av antistoffer som øker aktiviteten til smertefølende nerverHender blå fargetone

Ny forskning fra Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) ved King’s College London, i samarbeid med University of Liverpool og Karolinska Institute, har vist at mange av symptomene ved fibromyalgi syndrom (FMS) er forårsaket av antistoffer som øker aktiviteten til smertefølende nerver i hele kroppen.

Resultatene viser at fibromyalgi er en sykdom i immunsystemet, snarere enn den nåværende oppfatningen om at den stammer fra hjernen.

Studien, publisert i dag i Journal of Clinical Investigation, viser at økt smertefølsomhet, muskelsvakhet, redusert bevegelse og redusert antall små nervefibre i huden som er typiske for FMS, alle er en konsekvens av pasientantistoffer.Implikasjonene av denne studien er dype. Å fastslå at fibromyalgi er en autoimmun lidelse, vil forandre hvordan vi ser på tilstanden og bør bane vei for mer effektive behandlinger for de millioner av mennesker som er berørt. Vårt arbeid har avdekket et helt nytt område av terapeutiske alternativer og bør gi reelt håp til fibromyalgi -pasienter. Tidligere utforskning av terapier har blitt hemmet av vår begrensede forståelse av sykdommen. Dette bør nå endre seg. Behandling for FMS er fokusert på milde aerobe øvelser, samt medikamentelle og psykologiske terapier designet for å håndtere smerte, selv om disse har vist seg ineffektive hos de fleste pasienter og har etterlatt seg et enormt uoppfylt klinisk behov- Dr. David Andersson, primærforsker ved King’s College London

Forskerne injiserte mus med antistoffer fra mennesker som lever med FMS og observerte at musene raskt utviklet en økt følsomhet for trykk og kulde, samt viste redusert bevegelsesgrepstyrke. I kontrast var mus som ble injisert med antistoffer fra friske mennesker upåvirket, noe som viser at pasientantistoffer forårsaker, eller i det minste er en stor årsak til sykdommen.

Videre ble musene injisert med fibromyalgi -antistoffer gjenopprettet etter noen uker, da antistoffer hadde blitt fjernet fra systemet. Dette funnet tyder sterkt på at behandlinger som reduserer antistoffnivået hos pasienter sannsynligvis vil være effektive behandlinger. Slike behandlinger er allerede tilgjengelige og brukes til å behandle andre lidelser som er forårsaket av autoantistoffer.

Gjeldende estimater antyder at minst 1 av 40 mennesker er rammet av FMS over hele verden (80% av dem er kvinner) og er vanligvis preget av utbredt smerte i hele kroppen, samt tretthet (ofte referert til som ‘fibro tåke’) og følelsesmessig nød. Det utvikler seg vanligvis mellom 25 og 55 år, selv om barn også kan få det.

Dr. Andreas Goebel, studiens prinsipielle kliniske etterforsker fra University of Liverpool sa: “Da jeg startet denne studien i Storbritannia, forventet jeg at noen fibromyalgi -tilfeller kan være autoimmune. Men Davids team har oppdaget smertestillende antistoffer hos hver rekrutterte pasient. Resultatene gir et fantastisk håp om at de usynlige, ødeleggende symptomene på fibromyalgi vil bli behandles. ”

Professor Camilla Svensson, studiens hovedforsker fra Karolinska Institute sa: “Antistoffer fra mennesker med FMS som bor i to forskjellige land, Storbritannia og Sverige, ga lignende resultater, noe som gir enorm styrke til våre funn. Det neste trinnet vil være å identifisere hvilke faktorer de symptominduserende antistoffene binder seg til. Dette vil hjelpe oss ikke bare når det gjelder å utvikle nye behandlingsstrategier for FMS, men også for blodbaserte tester for diagnostikk, som mangler i dag.Fibromyalgi påvirker millioner av mennesker i Storbritannia og kan ha en ødeleggende innvirkning på livskvaliteten. Det forårsaker smerter over hele kroppen, tretthet, søvnforstyrrelser og regelmessige oppblussinger der symptomene blir enda verre. Fibromyalgi er en spesielt vanskelig tilstand å diagnostisere og håndtere fordi årsakene er ukjente. Denne forskningen viser at antistoffer som finnes i humant blod kan forårsake fibromyalgi-lignende symptomer hos mus, noe som tyder på at disse antistoffene spiller en avgjørende rolle i tilstanden. Ytterligere forskning er nødvendig, men dette gir håp for millioner av mennesker med fibromyalgi om at en effektiv behandling kan bli funnet i en relativt nær fremtid- Dr Craig Bullock, Research Discovery and Innovations Lead at Versus Arthritis

Denne studien var mulig takket være finansiering fra Medical Research Council (UK), Versus Arthritis, Liverpool Pain Relief Foundation, Swedish Research Council, Knut and Alice Wallenberg Foundation, en donasjon fra Lundblad -familien for klinisk smerteforskning ved Karolinska Institute og andre byråer.

‘Passiv overføring av fibromyalgi -symptomer fra pasienter til mus’ Goebel et al https://doi.org/10.1172/JCI144201 er publisert i Journal of Clinical Investigation

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.