20 tidlige symptomer på fibromyalgi du aldri bør ignorere


Disse symptomene på fibromyalgi vil sjokkere deg oppdage nå 

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er 40-verste-symptomer-på-fibromyalgi-og-hvordan-å-håndtere-med-dem.jpg

Fibromyalgi er en medisinsk lidelse der pasienten opplever intense muskel- og skjelettsmerter sammen med tretthet, humørproblemer og søvnløshet. Forskning har antydet at fibromyalgi øker smertefulle opplevelser ved å påvirke smerteveier i hjernen.

Symptomer begynner å vises etter operasjon, infeksjon eller enhver stressende situasjon. I andre tilfeller kan symptomene dukke opp fra ingensteds uten noen åpenbar årsak. Kvinner er mer utsatt for å utvikle fibromyalgi enn menn. Selv om det ikke er noen definitiv behandling for fibromyalgi, kan visse medisiner bidra til å redusere symptomene. Trening, yoga og stressavslappende tiltak kan bidra til å redusere smerte og søvnproblemer.

Det er gjort grundig forskning for å finne ut årsaker til fibromyalgi. Disse kan omfatte:

 • Genetikk.   Denne lidelsen har en tendens til å oppstå i familier. Det kan være visse genetiske mutasjoner som kan gjøre deg mer sårbar for å utvikle denne sykdommen.
 • Infeksjoner.  Noen infeksjoner og bakterier ser ut til å øke sannsynligheten for å utvikle fibromyalgi.
 • Fysiske eller følelsesmessige traumer.  Fibromyalgi kan forverres av fysiske traumer, for eksempel en bilulykke.
 • Psykologisk stress : Eventuelle stressende omstendigheter kan forverre symptomene på fibromyalgi.

Diagnosen fibromyalgi stilles av legen gjennom klinisk evaluering fordi forskere ikke har vært i stand til å finne noen laboratorietester, radiografiske studier eller biologiske markører for å hjelpe dem med å stille en definitiv diagnose.

1 Smerte og ømme punkter

Utbredt smerte i muskel- og skjelettsystemet er en av de viktigste problemene ved fibromyalgi. Leger har identifisert spesifikke områder på kroppen som ser ut til å være ømme. Disse ømme punktene kan oppstå på begge sider av kroppen. De vanligste ømme punktene ved fibromyalgi er:

 • øvre bryst
 • rygg på hånden
 • albueområdet
 • knærhetter
 • hofter
 • oversiden av skuldrene

En person som har fibromyalgi klager ikke over konstant smerte i de ømme områdene. Smerten kan være intermitterende og migrerende i naturen. Det betyr at det kan bevege seg til forskjellige områder av kroppen. Over-the-counter smertestillende medisiner som acetaminophen anbefales ofte av legene. Legemidler som milnacipran og duloksetin er de som er godkjent av The United States Food and Drug Administration (FDA). De fungerer ved å endre hjernens kjemi slik at smertenivået kan dempes. Ett medikament, pregabalin, begrenser overføring av smerte.

2 Tretthet

Rundt 76 prosent av personer med fibromyalgi har blitt funnet å utvikle konstant tretthet som ikke går over selv etter tilstrekkelig hvile.

Trettheten forårsaket av fibromyalgi er ganske annerledes regelmessig tretthet eller tretthet. Fibromyalgitretthet påvirker livskvaliteten til pasienten da det påvirker personens evne til å arbeide og delta i daglige sosiale aktiviteter. Forskere jobber fortsatt med å forstå sammenhengen mellom fibromyalgi og tretthet. Søvnproblemer spiller en betydelig rolle i å forårsake tretthet hos pasienten med fibromyalgi.

Søvnproblemer

Søvnproblemer er anerkjent som et av de vanligste symptomene hos pasienter med fibromyalgi. Mangel på gjenopprettende søvn, sammen med fysisk smerte og kognitive symptomer, er et av de viktigste punktene som hjelper legene med å stille diagnosen fibromyalgi. Forstyrret søvn og søvnløshet resulterer i tretthet på dagtid hos pasienten med fibromyalgi.

Nesten alle pasienter som lider av fibromyalgi opplever en eller annen form for søvnproblemer. Dårlig søvn resulterer i psykiske og fysiske helseproblemer hos pasienten. En forskning antydet at 99 prosent av fibromyalgipasienter opplevde dårlig søvnkvalitet som påvirket hvor hardt de opplevde fysisk smerte, tretthet og problemer med sosial funksjon. Søvnproblemer bør håndteres så tidlig som mulig, da de kan forverre andre symptomer på fibromyalgi. Kontakt legen din umiddelbart hvis du har søvnproblemer. Legen din kan utføre en fullstendig fysisk undersøkelse av muskler og ledd for å se etter eventuelle medfølgende symptomer sammen med søvnproblemer. Legen din kan anbefale en søvnstudie for å utelukke søvnapné og andre årsaker til forstyrret søvn.

4 Konsentrasjons- og hukommelsesproblemer

Pasienter med fibromyalgi kan også klage over kognitive problemer. Kognitive problemer hos pasienter med fibromyalgi kalles “fibrofog.” Tilstedeværelsen av disse symptomene har blitt bevist ved forekomst av kognitive problemer hos fibromyalgipasienter. Fibromyalgi kan påvirke arbeidsminne, semantisk hukommelse, hverdagsoppmerksomhet, oppgavebytte og selektiv oppmerksomhet til pasienten. En forskning tyder på at fibromyalgi svekker arbeidsminne, episodisk og semantisk minne som etterligner omtrent 20 år med aldring. Disse pasientene har spesielle problemer med hukommelsen når oppgavene er mangefasetterte og oppmerksomheten avledes. Kognitive symptomer hos disse pasientene kan forverres av tilstedeværelsen av depresjon, angst, søvnproblemer, endokrine forstyrrelser og smerte. Standardisert behandling er ennå ikke oppdaget. Forskning har antydet at personer som lever med fibromyalgi er tre ganger mer sårbare for kognitive problemer, inkludert korttidshukommelsestap. Hvis du har problemer med kognisjon og tap av hukommelse, bør du umiddelbart besøke legen din, da ting kan gå verre hvis behandlingen blir forsinket.

5 Angst eller depresjon

Personer som lider av fibromyalgi har rapportert om ekstreme episoder med angst og depresjon. Smerte og tretthet er de virkelige synderne som forårsaker angst og sosial isolasjon. Den ømme punktsmerten hos disse pasientene kan resultere i dårlig livskvalitet. Pasienten er ikke i stand til å utføre daglige aktiviteter som til slutt fører til depresjon. Det er også mulig at angst og depresjon er en del av sykdomsprosessen, akkurat som smerten. Depresjon og fibromyalgi kan i stor grad påvirke måten du håndterer dine daglige aktiviteter på. Pasienter anbefales å oppsøke psykolog i slike tilfeller. Stressavslappende aktiviteter og riktig rådgivning kan hjelpe pasienten enormt.

Nummenhet og prikking i hender, armer, føtter og ben

Nummenhet eller prikking i ben og føtter, hender eller armer er et vanlig symptom hos fibromyalgipasienter. Denne nummenhet og prikking kalles medisinsk som parestesi. Rundt 1 av 4 personer med fibromyalgi lider av nummenhet og prikkende følelse i en del av kroppen.

Legen er fortsatt usikker på hva som forårsaker at personer med fibromyalgi lider av parestesi. To mulige årsaker som kan forårsake denne følelsen er muskelstivhet og muskelspasmer. Disse muskelspasmene kan treffe nervefibrene, noe som til slutt kan føre til en prikkende følelse. Nummen og prikking kan avta og dukke opp igjen uten noen definitiv forverrende eller avtagende faktor. Kontakt legen din så snart som mulig i tilfelle du lider av prikking eller nummenhet i noen del av kroppen din.

Irritabel tarm-syndrom

I følge UNC Center for Functional GI & Motility Disorders lider opptil 60 prosent av personer som lider av irritabel tarm-syndrom også av fibromyalgi.

Fibromyalgi og IBS deler felles kliniske kjennetegn ettersom lidelsen har smertesymptomer, er mer vanlig hos kvinner og ofte assosiert med stress. Forstyrret søvn og tretthet er også vanlig ved begge medisinske sykdommer. Nøyaktig hvordan fibromyalgi og IBS er assosiert er fortsatt under utredning.

Dysmenoré

Rundt 90 % av kvinner som lider av fibromyalgi opplever menstruasjonssmerter på et tidspunkt i livet. Forskning har antydet at fibromyalgi forårsaker en generell sensibilisering av nervesystemet som til slutt resulterer i intense knusende smerter. Personer med fibromyalgi har lav smerteterskel på grunn av overdreven sensibilisering som kan føre til hyppige smertefulle episoder med menstruasjonssmerter hos kvinner med fibromyalgi. Kontakt legen din så snart som mulig hvis du lider av hyppige smertefulle menstruasjonssmerter.

Angst og depresjon

Fibromyalgi er en sykdom som kan skade fysisk, mentalt og sosialt. Omtrent 20 prosent som lider av fibromyalgi lider av en angstlidelse eller depresjon. Forskning har antydet at det er en sterk sammenheng mellom disse to medisinske lidelsene, men årsaken er fortsatt under etterforskning.

Legen anbefaler vanligvis medisiner og psykoterapibehandlinger for å håndtere depresjon og angst hos disse pasientene. Psykoterapi er den best mulige måten å håndtere disse psykiske helseproblemene som normalt forverres av stressende omstendigheter.

11 Brystsmerter

Brystsmerter er et sjeldent symptom ved fibromyalgi, men det kan lett ignoreres av pasientene. Når pasienten opplever brystsmerter assosiert med fibromyalgi, misforstår han det for et hjerteinfarkt eller ethvert lungeproblem. Men disse funksjonene hjelper leger med å stille en sikker diagnose.

Funksjoner ved brystsmerter ved fibromyalgi er:

 • knivstikking
 • brennende
 • verkende
 • begrenset til ett punkt, men kan stråle utover

Fibromyalgi forårsaker brystsmerter på grunn av skade på muskler, sener eller leddbånd. Den vanligste plagen i brystregionen skyldes kostokondritt forårsaket av fibromyalgi. Det skyldes betennelse i kostokondral brusk. Legen din kan foreskrive noen smertestillende medisiner for å dempe intens smerte. EKG og røntgen av thorax er gjort for å utelukke enhver mulig kardiopulmonal årsak til brystsmerter hos pasienten.

Varme og kulde intoleranse

Fibromyalgi kan føre til temperaturintoleranse hos pasienten, men årsaken bak dette er under utredning.


Pasienter med fibromyalgi klager over å føle seg ekstrem kulde sammenlignet med andre selv ved romtemperatur. Dette kan skyldes overdreven sensibilisering av nervesystemet. På den annen side kan pasienter med fibromyalgi også komme med en klage på å føle seg uvanlig varm sammenlignet med andre. Temperaturfølsomhet oppstår normalt i hender og føtter. En forskning viste at personer med fibromyalgi opplevde smerte fra kalde temperaturer som ikke var veldig uvanlig for friske mennesker. Personer med fibromyalgi tålte bare en temperatur på 13 grader Celsius, men friske mennesker rapporterte smerte ved 1-7 grader Celsius. Bildetester ble også utført på disse pasientene som avslørte at smertebanene i hjernen og ryggmargen ikke var normale hos pasienter som led av fibromyalgi.

Hvis du opplever varme- eller kuldeintoleranse, be om hjelp så snart som mulig slik at riktig diagnose kan stilles før du starter behandlingen.

Kjemisk følsomhet

Multippel kjemisk sensitivitet (MCS) er en vanlig klage hos personer som lider av fibromyalgi. Noen forskere antyder at begge disse sykdommene kommer under et paraplybegrep “sentrale sensitivitetssyndromer.” Dette er på grunn av det faktum at begge lidelsene involverer endring i grad av sensibilisering i hjernen og ryggmargen. Sentralnervesystemet blir hyperresponsivt for ytre stimuli som lys, støy og temperatur.

Hevelse i hendene

Personer som har fibromyalgi kan klage over leddhevelser. Pasienter med fibromyalgi kan faktisk føle en “krypende” følelse på hender og føtter. Leger synes det er vanskelig å skille det fra leddgikt, men “hevelsen” i leddene hos pasienter med fibromyalgi er faktisk ikke hevelse i det hele tatt, men bare en følelse av hevelse. Denne følelsen kan være svært ubehagelig for pasientene.

Visuelle problemer

Vanlige visuelle tegn hos pasienter med fibromyalgi er nevnt nedenfor:

 • Uklart og svekket syn:  Øyemuskulaturen påvirkes negativt, noe som fører til tåkesyn. Symptomene forverres når pasienten er trøtt og utmattet. Dette er fordi de ikke klarer å bevege øynene. Pasienter kan også klage over dobbeltsyn.
 • Nattkjøringsvansker:  Hvis pasienter føler at han har problemer med å kjøre om natten, er dette et tegn på synsforverring på grunn av fibromyalgi.
 • Tørre øyne:  Tørre øyne kan være tegn på at musklene dine ikke fungerer som de skal. Blinkende øyne er viktig for hydrering som kan være smertefullt hos pasienter med fibromyalgi.
 • Øyesmerter:  Hvis pasienten klager over smertefulle øyne, spesielt når han er stresset eller trøtt, kan fibromyalgi være en av årsakene bak dette symptomet.
 • Lysfølsomhet:  Som allerede diskutert, er pasienter med fibromyalgi ekstremt hyperresponsive på stimulus. Sterke lys kan utløse hodepine hos fibromyalgipasienter. Pasienter anbefales å skjerme øynene mot solen.

Vektøkning

Vektøkning kan være et hovedtrekk ved fibromyalgi. Det er flere årsaker som kan føre til vektøkning.

Tretthet er en av hovedårsakene til vektøkning hos disse pasientene. Fibromyalgi starter en våkne-lignende forstyrrelse i hjernebølgemønsteret under søvn. Dette tillater ikke pasienten å ta restorativ hvile.

Søvnapné om natten kan som ytterligere øker tretthet. Pasienten er ikke i stand til å utføre fysisk aktivitet som til slutt fører til overvekt.

En forskning fant at en forstyrret søvn kan føre til økt hypokretinproduksjon. Dette fører til økt appetitt hos personen. Når hypokretinnivået stiger, kan de forårsake tretthet og overspising.

I tillegg til tretthet, begrenser konstant smerte hos pasientene evnen til å trene daglig, noe som gjør dem utsatt for vektøkning. Bortsett fra dette kan foreskrevne legemidler tatt for å kurere depresjon også gå opp i vekt. Duloksetin er et av hovedeksemplene som brukes for å behandle fibromyalgi-assosiert depresjon. Det kan føre til økt appetitt, væskeretensjon og vektøkning.

17 Smerter under vannlating

Å føle trang til å tisse og føle smerte under vannlating kan være store symptomer hos pasienter som lider av fibromyalgi.


Blære- eller urinproblemer ved fibromyalgi er fortsatt under utredning. National Institutes of Health dannet nylig en tverrfaglig tilnærming til studiet av kroniske bekkensmerter hos pasienter med fibromyalgi.

Forskning har vist at det er økt risiko for urinveisproblemer og bekkensmerter hos pasienter som lider av fibromyalgi. En studie viste at tre av fem kvinner med fibromyalgi rapporterte smerte i de ytre kvinnelige kjønnsorganene under vannlating. En annen studie viste at én av fem kvinner med fibromyalgi ble diagnostisert med interstitiell cystitt. Det kan forårsake smerte under vannlating. Personer med interstitiell blærebetennelse eller uforklarlige blæresmerter er mer utsatt for å utvikle fibromyalgi.

Hvis du opplever smerte under vannlating, besøk legen din umiddelbart slik at han kan utføre en bekkenundersøkelse for å utelukke annen årsak til dysuri.

Tren intoleranse

Fibromyalgi kan forårsake treningsintoleranse hos pasientene. Studier har vist at blodstrømmen til musklene under trening er lavere enn normalt hos personer som lider av denne sykdommen, noe som fører til overdreven opphopning av melkesyre i musklene. Overdreven akkumulering fører til muskelrelatert smerte hos disse pasientene.

Hos fibromyalgipasienter er smerteblokkerende veier mindre aktive og mindre responsive, noe som kan begrense frigjøringen av endorfiner. Hormonelle faktorer kan også spille en rolle i å forårsake intens smerte og tretthet etter trening. For eksempel kan veksthormon hjelpe til med å reparere muskelrifter som oppstår etter trening. Men studier har avdekket mangler i veksthormon hos disse pasientene som fører til feil i reparasjonen av disse muskeltårene. Dette kan også forårsake intens muskelrelatert smerte og tretthet.

Tap av libido

Fibromyalgi kan forårsake kramper i muskler rundt bekkenet og korsryggen under samleie. Dette kan føre til enorme smerter hos disse pasientene som overstyrer gleden ved samleie. Studier har rapportert gradvis nedgang i seksuell aktivitet over tid hos disse pasientene.

Leger kan anbefale smertestillende midler som duloksetin og antidepressiva som paroksetin og sertralin for å redusere smerten og øke seksuell lyst.

Morgenstivhet

Morgenstivhet kan være en hovedklage hos pasienten som lider av fibromyalgi. En studie viste at pasienter rapporterte at stivheten var maksimal om morgenen. Den gikk ned med 10 % etter hvert som dagen gikk. Morgenstivhet kan være korrelert med smerte hos disse pasientene. Trening og fysioterapi anbefales til disse pasientene.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.