20 vroege symptomen van fibromyalgie die u nooit mag negeren


Deze symptomen van fibromyalgie zullen u nu schokken! 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 40-worst-symptoms-of-fibromyalgia-and-how-to-deal-with-them.jpg

Fibromyalgie is een medische aandoening waarbij de patiënt intense musculoskeletale pijn ervaart, samen met vermoeidheid, stemmingsproblemen en slapeloosheid. Onderzoek heeft gesuggereerd dat fibromyalgie pijnlijke gevoelens verhoogt door pijnpaden in de hersenen te beïnvloeden.

Symptomen beginnen te verschijnen na een operatie, infectie of een stressvolle situatie. In andere gevallen kunnen symptomen uit het niets verschijnen zonder duidelijke oorzaak. Vrouwen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van fibromyalgie dan mannen. Hoewel er geen definitieve behandeling voor fibromyalgie is, kunnen bepaalde medicijnen de symptomen helpen verminderen. Lichaamsbeweging, yoga en stressverlagende maatregelen kunnen pijn en slaapproblemen helpen verminderen.

Er is rigoureus onderzoek gedaan om de oorzaken van fibromyalgie te achterhalen. Deze kunnen zijn:

 • Genetica.   Deze aandoening heeft de neiging om in gezinnen te lopen. Er kunnen bepaalde genetische mutaties zijn die u kwetsbaarder kunnen maken om deze ziekte te ontwikkelen.
 • Infecties.  Sommige infecties en bacteriën lijken de kans op het ontwikkelen van fibromyalgie te vergroten.
 • Lichamelijk of emotioneel trauma.  Fibromyalgie kan verergeren door lichamelijk trauma, zoals een auto-ongeluk.
 • Psychologische stress : alle stressvolle omstandigheden kunnen de symptomen van fibromyalgie verergeren.

De diagnose fibromyalgie wordt door de arts gesteld door middel van klinische evaluatie, omdat onderzoekers geen laboratoriumtests, radiografische onderzoeken of biologische markers hebben kunnen vinden om hen te helpen bij het maken van een definitieve diagnose.

1Pijn en gevoelige punten

Wijdverbreide pijn in het bewegingsapparaat is een van de belangrijkste problemen van fibromyalgie. Artsen hebben specifieke regio’s op het lichaam geïdentificeerd die gevoelig lijken. Deze gevoelige punten kunnen aan beide zijden van het lichaam voorkomen. De meest voorkomende gevoelige punten bij fibromyalgie zijn:

 • borst
 • rug van de hand
 • elleboog regio
 • knieschijven
 • heupen
 • bovenkant van de schouders

Een persoon met fibromyalgie klaagt niet over constante pijn in die gevoelige gebieden. De pijn kan intermitterend en migrerend van aard zijn. Het betekent dat het zich naar verschillende delen van het lichaam kan verplaatsen. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol worden vaak geadviseerd door de artsen. Geneesmiddelen zoals milnacipran en duloxetine zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ze werken door de hersenchemie te veranderen, zodat pijnniveaus kunnen worden verminderd. Eén medicijn, pregabaline, beperkt de overdracht van pijn.

2Vermoeidheid

Ongeveer 76 procent van de mensen met fibromyalgie blijkt constante vermoeidheid te ontwikkelen die zelfs na voldoende rust niet verdwijnt.

De vermoeidheid veroorzaakt door fibromyalgie is heel wat anders dan gewone vermoeidheid of vermoeidheid. Fibromyalgie-vermoeidheid heeft invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt, omdat het van invloed is op het vermogen van de persoon om te werken en deel te nemen aan dagelijkse sociale activiteiten. Onderzoekers werken nog steeds aan het begrijpen van de associatie tussen fibromyalgie en vermoeidheid. Slaapproblemen spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van vermoeidheid bij de patiënt met fibromyalgie.

Slaapproblemen

Slaapproblemen worden erkend als een van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Gebrek aan herstellende slaap, naast fysieke pijn en cognitieve symptomen, is een van de belangrijkste punten die de artsen helpen bij het stellen van de diagnose fibromyalgie. Verstoorde slaap en slapeloosheid resulteert in vermoeidheid overdag bij de patiënt met fibromyalgie.

Bijna alle patiënten die lijden aan fibromyalgie ervaren een vorm van slaapprobleem. Slecht slapen leidt tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen bij de patiënt. Eén onderzoek suggereerde dat 99 procent van de fibromyalgiepatiënten een slechte slaapkwaliteit ervoer die van invloed was op de mate waarin ze fysieke pijn, vermoeidheid en problemen met sociaal functioneren ervoeren. Slaapproblemen moeten zo vroeg mogelijk worden behandeld, omdat ze andere symptomen van fibromyalgie kunnen verergeren. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u slaapproblemen heeft. Uw arts kan een volledig lichamelijk onderzoek van uw spieren en gewrichten uitvoeren om te letten op eventuele begeleidende symptomen en slaapproblemen. Uw arts kan een slaaponderzoek aanbevelen om slaapapneu en andere oorzaken van verstoorde slaap uit te sluiten.

4Concentratie- en geheugenproblemen

Patiënten met fibromyalgie kunnen ook klagen over cognitieve problemen. Cognitieve problemen bij patiënten met fibromyalgie worden “fibrofog” genoemd. De aanwezigheid van deze symptomen is bewezen door het optreden van cognitieve problemen bij fibromyalgiepatiënten. Fibromyalgie kan het werkgeheugen, het semantisch geheugen, de dagelijkse aandacht, het wisselen van taak en de selectieve aandacht van de patiënt beïnvloeden. Eén onderzoek suggereert dat fibromyalgie het werk-, episodisch en semantisch geheugen schaadt dat ongeveer 20 jaar ouder worden nabootst. Deze patiënten hebben vooral problemen met het geheugen wanneer taken veelzijdig zijn en hun aandacht wordt afgeleid. Cognitieve symptomen bij deze patiënten kunnen verergeren door de aanwezigheid van depressie, angst, slaapproblemen, endocriene stoornissen en pijn. Gestandaardiseerde behandeling is nog niet ontdekt. Onderzoek heeft gesuggereerd dat mensen met fibromyalgie drie keer kwetsbaarder zijn voor cognitieve problemen, waaronder geheugenverlies op korte termijn. Als u problemen ondervindt met betrekking tot cognitie en geheugenverlies, ga dan onmiddellijk naar uw arts, want de zaken kunnen erger worden als de behandeling wordt uitgesteld.

5 Angst of depressie

Mensen die lijden aan fibromyalgie hebben extreme episodes van angst en depressie gemeld. Pijn en vermoeidheid zijn de echte boosdoeners die angst en sociaal isolement veroorzaken. De gevoelige puntpijn bij deze patiënten kan leiden tot een slechte kwaliteit van leven. De patiënt is niet in staat om dagelijkse activiteiten uit te voeren die uiteindelijk tot depressie leiden. Het is ook mogelijk dat angst en depressie deel uitmaken van het ziekteproces, net als de pijn. Depressie en fibromyalgie kunnen een grote invloed hebben op de manier waarop u uw dagelijkse activiteiten beheert. Patiënten wordt geadviseerd om in deze omstandigheden een psycholoog te bezoeken. Stress ontspannende activiteiten en goede begeleiding kunnen de patiënt enorm helpen.

Gevoelloosheid en tintelingen in handen, armen, voeten en benen

Gevoelloosheid of tintelingen in benen en voeten, handen of armen is een veel voorkomend symptoom bij fibromyalgiepatiënten. Deze gevoelloosheid en tintelingen worden medisch paresthesie genoemd. Ongeveer 1 op de 4 mensen met fibromyalgie heeft last van gevoelloosheid en tintelingen in een deel van het lichaam.

Artsen weten nog steeds niet waardoor mensen met fibromyalgie paresthesie krijgen. Twee mogelijke oorzaken die dit gevoel kunnen veroorzaken, zijn spierstijfheid en spierspasmen. Deze spierspasmen kunnen zenuwvezels raken, wat uiteindelijk leidt tot een tintelend gevoel. Gevoelloosheid en tintelingen kunnen afnemen en weer verschijnen zonder enige definitieve verzwarende of afnemende factor. Neem zo snel mogelijk contact op met uw arts als u last heeft van tintelingen of gevoelloosheid in een deel van uw lichaam.

Prikkelbare darm syndroom

Volgens het UNC Center for Functional GI & Motility Disorders lijdt tot 60 procent van de mensen met het prikkelbare darm syndroom ook aan fibromyalgie.

Fibromyalgie en IBS hebben gemeenschappelijke klinische kenmerken, aangezien beide aandoeningen pijnsymptomen hebben, vaker voorkomen bij vrouwen en vaak worden geassocieerd met stress. Verstoorde slaap en vermoeidheid komen ook vaak voor bij beide medische aandoeningen. Hoe fibromyalgie en IBS precies zijn geassocieerd, wordt nog onderzocht.

Dysmenorroe

Ongeveer 90% van de vrouwen die aan fibromyalgie lijden, ervaart op enig moment in hun leven menstruatiekrampen. Onderzoek heeft gesuggereerd dat fibromyalgie een algemene sensibilisatie van het zenuwstelsel veroorzaakt, wat uiteindelijk resulteert in intense verpletterende pijn. Mensen met fibromyalgie hebben een lage pijndrempel als gevolg van overmatige sensibilisatie, wat kan leiden tot frequente pijnlijke episodes van menstruatiekrampen bij vrouwen met fibromyalgie. Neem zo snel mogelijk contact op met uw arts als u vaak last heeft van pijnlijke menstruatiekrampen.

Angst en depressie

Fibromyalgie is een ziekte die lichamelijk, geestelijk en sociaal pijn kan doen. Ongeveer 20 procent van de mensen met fibromyalgie heeft last van een angststoornis of depressie. Onderzoek heeft gesuggereerd dat er een sterk verband bestaat tussen deze twee medische aandoeningen, maar de oorzaak wordt nog onderzocht.

De arts adviseert normaal gesproken medicatie en psychotherapiebehandelingen voor het beheersen van depressie en angst bij deze patiënten. Psychotherapie is de best mogelijke manier om met deze psychische problemen om te gaan die normaal gesproken worden verergerd door stressvolle omstandigheden.

11 Pijn op de borst

Pijn op de borst is een zeldzaam symptoom bij fibromyalgie, maar het kan gemakkelijk door de patiënten worden genegeerd. Wanneer de patiënt pijn op de borst ervaart die gepaard gaat met fibromyalgie, begrijpt hij het verkeerd voor een hartaanval of een longprobleem. Maar deze kenmerken helpen artsen bij het stellen van een definitieve diagnose.

Kenmerken van pijn op de borst bij fibromyalgie zijn:

 • steken
 • brandend
 • pijn doen
 • beperkt tot één punt, maar kan naar buiten uitstralen

Fibromyalgie veroorzaakt pijn op de borst als gevolg van schade aan spieren, pezen of ligamenten. De meest voorkomende klacht in de borststreek is te wijten aan costochondritis veroorzaakt door fibromyalgie. Het is te wijten aan een ontsteking in het costochondrale kraakbeen. Uw arts kan enkele pijnstillers voorschrijven om intense pijn te verlichten. ECG en thoraxfoto worden gemaakt om elke mogelijke cardiopulmonale oorzaak van pijn op de borst bij de patiënt uit te sluiten.

Warmte- en koude-intolerantie

Fibromyalgie kan leiden tot temperatuurintolerantie bij de patiënt, maar de reden hierachter wordt onderzocht.


Patiënten met fibromyalgie klagen dat ze zich extreem koud voelen in vergelijking met anderen, zelfs bij kamertemperatuur. Dit kan te wijten zijn aan overmatige sensibilisatie van het zenuwstelsel. Aan de andere kant kan een patiënt met fibromyalgie ook de klacht hebben dat hij zich ongewoon warm voelt in vergelijking met anderen. Temperatuurgevoeligheid komt normaal gesproken voor in de handen en voeten. Uit een onderzoek bleek dat mensen met fibromyalgie pijn ervoeren door koude temperaturen die niet erg ongebruikelijk waren voor gezonde mensen. Mensen met fibromyalgie konden slechts een temperatuur van 13 graden Celsius verdragen, maar gezonde mensen meldden pijn bij 1-7 graden Celsius. Bij deze patiënten werden ook beeldvormende onderzoeken gedaan, waaruit bleek dat de pijnpaden in de hersenen en het ruggenmerg niet normaal waren bij patiënten die aan fibromyalgie leden.

Als u warmte- of koude-intolerantie ervaart, vraag dan zo snel mogelijk om hulp, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld voordat u met de behandeling begint.

Chemische gevoeligheid

Meervoudige chemische gevoeligheid (MCS) is een veel voorkomende klacht bij mensen die lijden aan fibromyalgie. Sommige onderzoekers suggereren dat beide ziekten onder de overkoepelende term ‘centrale gevoeligheidssyndromen’ vallen. Dit komt door het feit dat beide aandoeningen een verandering in de mate van sensibilisatie in de hersenen en het ruggenmerg met zich meebrengen. Het centrale zenuwstelsel wordt hyperreagerend op externe prikkels zoals licht, geluid en temperatuur.

Zwelling in handen

Personen met fibromyalgie kunnen klagen over gewrichtszwelling. Patiënten met fibromyalgie kunnen een “kruipend” gevoel op hun handen en voeten voelen. Artsen vinden het moeilijk om het te onderscheiden van artritis, maar de “zwelling” van de gewrichten bij patiënten met fibromyalgie is eigenlijk helemaal geen zwelling, maar gewoon een gevoel van zwelling. Dit gevoel kan erg ongemakkelijk zijn voor de patiënten.

Visuele problemen

Veelvoorkomende visuele symptomen bij patiënten met fibromyalgie worden hieronder vermeld:

 • Wazig en verminderd zicht:  Oculaire spieren worden nadelig beïnvloed, wat leidt tot wazig zicht. Symptomen worden verergerd wanneer de patiënt moe en uitgeput is. Dit komt omdat ze hun ogen niet kunnen bewegen. Patiënten kunnen ook klagen over dubbelzien.
 • Moeite met rijden ‘s nachts:  als patiënten het gevoel hebben dat hij ‘s nachts moeite heeft met autorijden, is dit een teken van verslechtering van het gezichtsvermogen als gevolg van fibromyalgie.
 • Droge ogen:  Droge ogen kunnen een teken zijn dat uw spieren niet goed functioneren. Het knipperen van de ogen is belangrijk voor de hydratatie, wat pijnlijk kan zijn bij patiënten met fibromyalgie.
 • Oogpijn:  als de patiënt klaagt over pijnlijke ogen, vooral wanneer hij gestrest of moe is, kan fibromyalgie een van de redenen zijn voor dit symptoom.
 • Lichtgevoeligheid:  Zoals reeds besproken, zijn patiënten met fibromyalgie extreem hyperreactief op prikkels. Felle lichten kunnen hoofdpijn veroorzaken bij fibromyalgiepatiënten. Patiënten wordt aangeraden hun ogen te beschermen tegen de zon.

Gewichtstoename

Gewichtstoename kan een hoofdkenmerk zijn van fibromyalgie. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot gewichtstoename.

Vermoeidheid is een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename bij deze patiënten. Fibromyalgie veroorzaakt een wake-achtige verstoring in het hersengolfpatroon tijdens de slaap. Hierdoor kan de patiënt geen herstellende rust nemen.

Slaapapneu ‘s nachts kan de vermoeidheid verder vergroten. De patiënt is niet in staat om enige fysieke activiteit uit te voeren, wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht.

Uit één onderzoek bleek dat een verstoorde slaap kan leiden tot een verhoogde productie van hypocretine. Dit veroorzaakt een toename van de eetlust van de persoon. Wanneer de hypocretinespiegels stijgen, kunnen ze vermoeidheid en overeten veroorzaken.

Naast vermoeidheid, beperkt constante pijn bij de patiënten het vermogen om dagelijks te oefenen, waardoor ze vatbaar zijn voor gewichtstoename. Afgezien hiervan kunnen voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om depressie te genezen, ook in gewicht toenemen. Duloxetine is een van de belangrijkste voorbeelden die wordt gebruikt om met fibromyalgie geassocieerde depressie te behandelen. Het kan een verhoogde eetlust, vochtretentie en gewichtstoename veroorzaken.

17Pijn tijdens het plassen

Aandrang voelen om te plassen en pijn voelen tijdens het plassen kunnen belangrijke symptomen zijn bij patiënten die lijden aan fibromyalgie.


Blaas- of urineproblemen bij fibromyalgie worden nog onderzocht. De National Institutes of Health hebben onlangs een multidisciplinaire benadering van de studie van chronische bekkenpijn bij patiënten met fibromyalgie gevormd.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een verhoogd risico is op urinewegproblemen en bekkenpijn bij patiënten die lijden aan fibromyalgie. Een studie toonde aan dat drie op de vijf vrouwen met fibromyalgie pijn aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen meldden tijdens het plassen. Uit een ander onderzoek bleek dat bij één op de vijf vrouwen met fibromyalgie interstitiële cystitis werd vastgesteld. Het kan pijn veroorzaken tijdens het plassen. Mensen met interstitiële cystitis of onverklaarbare blaaspijn zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van fibromyalgie.

Als u pijn ervaart tijdens het plassen, bezoek dan onmiddellijk uw arts zodat hij een bekkenonderzoek kan uitvoeren om een ​​andere oorzaak van dysurie uit te sluiten.

Oefening intolerantie

Fibromyalgie kan inspanningsintolerantie bij de patiënten veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat de bloedtoevoer naar de spieren tijdens inspanning lager is dan normaal bij mensen die aan deze ziekte lijden, wat leidt tot overmatige ophoping van melkzuur in de spieren. Overmatige accumulatie leidt bij deze patiënten tot spiergerelateerde pijn.

Bij fibromyalgiepatiënten zijn pijnblokkerende paden minder actief en minder responsief, wat de afgifte van endorfine kan beperken. Hormonale factoren kunnen ook een rol spelen bij het veroorzaken van intense pijn en vermoeidheid na inspanning. Groeihormoon kan bijvoorbeeld helpen bij het herstellen van spierscheuren die optreden na inspanning. Maar studies hebben tekortkomingen in het groeihormoon bij deze patiënten aan het licht gebracht, wat leidt tot een defect in het herstel van die spiertranen. Dit kan ook intense spierpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Verlies van libido

Fibromyalgie kan tijdens geslachtsgemeenschap krampen in de spieren rond het bekken en de onderrug veroorzaken. Dit kan leiden tot enorme pijn bij deze patiënten die het plezier van geslachtsgemeenschap overheersen. Studies hebben bij deze patiënten een geleidelijke afname van seksuele activiteit in de loop van de tijd gemeld.

Artsen kunnen pijnstillers zoals duloxetine en antidepressiva zoals paroxetine en sertraline adviseren om de pijn te verminderen en het seksuele verlangen te vergroten.

Ochtend stijfheid

Ochtendstijfheid kan een hoofdklacht zijn van de patiënt die aan fibromyalgie lijdt. Uit één onderzoek bleek dat patiënten meldden dat de stijfheid ‘s ochtends maximaal was. Het daalde met 10% naarmate de dag vorderde. Ochtendstijfheid kan bij deze patiënten in verband worden gebracht met pijn. Oefeningen en fysiotherapie worden aanbevolen aan deze patiënten.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.