Alt du trenger å vite om fibromyalgi


Fibromyalgi er en langvarig (kronisk) tilstand. Det fører til:

 • smerter i muskler og bein (muskuloskeletale smerter)
 • områder med ømhet
 • generell tretthet
 • søvn og kognitive forstyrrelser

Denne tilstanden kan være vanskelig å forstå, selv for helsepersonell. Symptomene etterligner andre tilstander, og det er ingen reelle tester for å bekrefte diagnosen. Som et resultat blir fibromyalgi ofte feildiagnostisert.

Tidligere stilte noen helsepersonell til og med spørsmål om fibromyalgi var ekte. I dag er det mye bedre forstått. Noe av stigmaet som pleide å omringe det har lettet.

Fibromyalgi kan fortsatt være utfordrende å behandle. Men medisiner, terapi og livsstilsendringer kan hjelpe deg med å håndtere symptomene dine og forbedre livskvaliteten din.

Sex og kjønn eksisterer på et spekter. Denne artikkelen bruker begrepene “mann” og “kvinne” for å referere til kjønn tildelt ved fødselen. Lær mer om sex og kjønn.

Fibromyalgi symptomer

Fibromyalgi forårsaker det som nå omtales som “smerteområder.” Noen av disse regionene overlapper med det som tidligere ble referert til som områder med ømhet kalt “triggerpunkter” eller “ømme punkter.” Men noen av disse tidligere bemerkede områdene med ømhet har blitt ekskludert.

Smerten i disse områdene føles som en konsekvent kjedelig verke. Helsepersonell vil vurdere en diagnose av fibromyalgi hvis du har opplevd muskel- og skjelettsmerter i 4 av de 5 smerteregionene som er skissert i 2016-revisjonene av de diagnostiske kriteriene for fibromyalgi.

Denne diagnostiske protokollen blir referert til som “multisit smerte.” Det er i motsetning til definisjonen av diagnostiske kriterier for fibromyalgi fra 1990 for “kronisk utbredt smerte.”

Denne diagnoseprosessen fokuserer på områdene muskel- og skjelettsmerter og smertens alvorlighetsgrad i motsetning til vektlegging av smertevarighet, som tidligere var fokuskriteriet for en fibromyalgidiagnose.

Andre symptomer på fibromyalgi inkluderer:

 • utmattelse
 • problemer med å sove
 • sove i lange perioder uten å føle seg uthvilt (ikke-restorativ søvn)
 • hodepine
 • depresjon
 • angst
 • problemer med å fokusere eller være oppmerksom
 • smerte eller en kjedelig verke i nedre del av magen
 • tørre øyne
 • blæreproblemer, som interstitiell cystitt

Hos personer med fibromyalgi kan hjernen og nervene feiltolke eller overreagere på normale smertesignaler. Dette kan skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen eller abnormitet i dorsalrotganglion som påvirker sentral smerte (hjerne) sensibilisering.

Fibromyalgi kan også påvirke dine følelser og energinivå.

Finn ut hvilke av symptomene som kan ha størst innvirkning på livet ditt.

Fibromyalgi tåke

Fibromyalgitåke – også kjent som “fibrotåke” eller “hjernetåke” – er et begrep noen bruker for å beskrive den uklare følelsen de får. Tegn på fibrotåke inkluderer:

 • minnet faller bort
 • konsentrasjonsvansker
 • problemer med å holde seg våken

I følge en studie fra 2015 publisert i Rheumatology International, opplever noen mennesker at mental uklarhet fra fibromyalgi er mer opprørende enn smerte.

Fibromyalgisymptomer hos kvinner

Fibromyalgisymptomer har generelt vært mer alvorlige hos kvinner enn hos menn. Kvinner har mer utbredt smerte, IBS-symptomer og morgentretthet enn menn. Smertefulle menstruasjoner er også vanlig.

Men når 2016-revisjonene av diagnosekriteriene brukes, blir flere mannlige mennesker diagnostisert med fibromyalgi, noe som kan redusere graden av skille mellom smertenivåene som menn og kvinner opplever. Mer forskning må gjøres for å evaluere dette skillet ytterligere.

Overgangen til overgangsalder kan gjøre fibromyalgi verre. Det som kompliserer ting er det faktum at noen symptomer på overgangsalder og fibromyalgi ser nesten identiske ut.

Fibromyalgi hos menn

Mannlige mennesker får også fibromyalgi. Likevel kan de forbli udiagnostisert fordi det er sett på som en hovedsakelig kvinnelig sykdom. Men nåværende statistikk viser at ettersom 2016-diagnoseprotokollen er lettere brukt, blir flere mannlige mennesker diagnostisert.

Mannlige mennesker har også sterke smerter og følelsesmessige symptomer fra fibromyalgi. Tilstanden påvirker livskvaliteten, karrieren og relasjonene til menn, ifølge en undersøkelse fra 2018 publisert i American Journal of Public Health.

En del av stigmaet og vanskelighetene med å få diagnosen stammer fra samfunnets forventning om at menn som har det vondt skal “suge det opp.” Mannlige mennesker som våger seg inn for å se en lege kan møte forlegenhet, og sjansen for at klagene deres ikke blir tatt på alvor.

Fibromyalgi triggerpunkter

Tidligere ble folk diagnostisert med fibromyalgi hvis de hadde utbredt smerte og ømhet i minst 11 av 18 spesifikke triggerpunkter rundt kroppen. Helsepersonell ville sjekke hvor mange av disse punktene som var smertefulle ved å trykke hardt på dem.

Vanlige triggerpunkter inkluderer:

 • bakhodet
 • toppen av skuldrene
 • øvre bryst
 • hofter
 • knærne
 • ytre albuer

For det meste er triggerpunkter ikke lenger en del av den diagnostiske prosessen.

I stedet kan helsepersonell diagnostisere fibromyalgi hvis du har hatt smerter i 4 av de 5 smerteområdene som definert av de reviderte diagnostiske kriteriene fra 2016, og du ikke har noen annen diagnostiserbar medisinsk tilstand som kan forklare smerten.

Fibromyalgi smerte

Smerte er det kjennetegnende fibromyalgisymptomet. Du vil kjenne det i ulike muskler og annet mykt vev rundt kroppen din.

Smertene kan variere fra en mild smerte til et intenst og nesten uutholdelig ubehag. Alvorlighetsgraden kan diktere hvor godt du takler dag til dag.

Fibromyalgi ser ut til å stamme fra en unormal nervesystemrespons. Kroppen din overreagerer på ting som normalt ikke skal være smertefullt. Og du kan føle smerten i mer enn ett område av kroppen din.

Men tilgjengelig forskning identifiserer fortsatt ikke en eksakt årsak til fibromyalgi. Forskning fortsetter å utvikle seg for å bedre forstå denne tilstanden og dens opprinnelse.

Brystsmerter

Når fibromyalgismerter er i brystet, kan det føles skremmende likt smerten ved et hjerteinfarkt.

Brystsmerter ved fibromyalgi er faktisk sentrert i brusken som forbinder ribbeina til brystbenet. Smerten kan stråle ut til skuldrene og armene.

Fibromyalgi brystsmerter kan føles:

 • skarp
 • knivstikking
 • som en brennende følelse

I likhet med et hjerteinfarkt kan det også gjøre at du sliter med å trekke pusten.

Ryggsmerte

Ryggen din er et av de vanligste stedene å føle smerte. De fleste amerikanere har smerter i korsryggen på et tidspunkt i livet. Hvis ryggen din gjør vondt, er det kanskje ikke klart om fibromyalgi er skylden, eller en annen tilstand som leddgikt eller en trukket muskel.

Andre symptomer som hjernetåke og tretthet kan hjelpe med å finne fibromyalgi som årsak. Det er også mulig å ha en kombinasjon av fibromyalgi og leddgikt.

De samme medisinene du tar for å lindre dine andre fibromyalgisymptomer kan også hjelpe mot ryggsmerter. Strekk- og styrkeøvelser kan bidra til å gi støtte til musklene og annet mykt vev i ryggen.

Legg smerter

Du kan også føle fibromyalgismerter i musklene og bløtvevet i bena. Bensmerter kan føles lik sårheten til en trukket muskel eller stivheten av leddgikt. Det kan bli:

 • dyp
 • brennende
 • bankende

Noen ganger føles fibromyalgi i bena som nummenhet eller prikking. Du kan ha en “skummel, krypende” følelse. En ukontrollerbar trang til å bevege bena er et tegn på restless legs syndrome (RLS), som kan overlappe med fibromyalgi.

Tretthet manifesterer seg noen ganger i bena. Lemmene dine kan føles tunge, som om de holdes nede av vekter.

Fibromyalgi årsaker

Helsepersonell og forskere vet ikke hva som forårsaker fibromyalgi.

I følge den siste forskningen ser årsaken ut til å være en teori med flere treff som involverer genetisk disposisjon (arvelige egenskaper) supplert med en trigger, eller et sett med triggere, som infeksjon, traumer og stress.

La oss se nærmere på disse potensielle faktorene og flere flere som kan påvirke hvorfor folk utvikler fibromyalgi.

Infeksjoner

En tidligere sykdom kan utløse fibromyalgi eller gjøre symptomene verre. De  influensa , lungebetennelse, GI-infeksjoner, som de som er forårsaket av  Salmonella  og  Shigella  bakterier og Epstein-Barr-viruset har alle mulige koblinger til fibromyalgi.

Gener

Fibromyalgi går ofte i familier. Hvis du har et familiemedlem med denne tilstanden, har du høyere risiko for å utvikle den.

Forskere tror visse genmutasjoner kan spille en rolle. De har identifisert noen få mulige gener som påvirker overføringen av kjemiske smertesignaler mellom nerveceller.

Traume

Personer som går gjennom et alvorlig fysisk eller følelsesmessig traume kan utvikle fibromyalgi. Tilstanden har blitt knyttet til posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Understreke

Som traumer kan stress gi langvarige effekter på kroppen din. Stress har vært knyttet til hormonelle endringer som kan bidra til fibromyalgi.

Helsepersonell forstår ikke fullt ut hva som forårsaker den kroniske utbredelsen av fibromyalgismerter. En teori er at hjernen senker smerteterskelen. Følelser som ikke var smertefulle før, blir veldig smertefulle over tid.

En annen teori er at nervene overreagerer på smertesignaler. De blir mer følsomme, til et punkt hvor de forårsaker unødvendig eller overdreven smerte.

Fibromyalgi og autoimmunitet

Ved autoimmune sykdommer som revmatoid artritt (RA) eller multippel sklerose (MS), målretter kroppen feilaktig sitt eget vev med proteiner kalt autoantistoffer. Akkurat som det normalt ville angripe virus eller bakterier, angriper immunsystemet i stedet leddene eller annet sunt vev.

Fibromyalgi-symptomer ligner veldig på autoimmune lidelser. Disse symptomoverlappingene har ført til teorien om at fibromyalgi kan være en autoimmun tilstand.

Denne påstanden har vært vanskelig å bevise, delvis fordi fibromyalgi ikke forårsaker betennelse, og fordi reproduserende autoantistoffer ikke har blitt funnet til dags dato.

Det er mulig å ha en autoimmun sykdom og fibromyalgi samtidig.

Risikofaktorer for fibromyalgi

Fibromyalgi-oppblussing kan være et resultat av:

 • understreke
 • skade
 • en sykdom, som influensa

En ubalanse i hjernekjemikalier kan føre til at hjernen og nervesystemet feiltolker eller overreagerer på normale smertesignaler.

Andre faktorer som øker risikoen for å utvikle fibromyalgi inkluderer:

 • Kjønn.  De fleste tilfeller av fibromyalgi er for tiden diagnostisert hos kvinner, selv om årsaken til denne kjønnsforskjellen ikke er klar.
 • Alder.  Det er mest sannsynlig at du blir diagnostisert i middelalderen, og risikoen øker etter hvert som du blir eldre. Men barn kan også utvikle fibromyalgi.
 • Familie historie.  Hvis du har nære familiemedlemmer med fibromyalgi, kan du ha større risiko for å utvikle det.
 • Sykdom.  Selv om fibromyalgi ikke er en form for leddgikt, kan det å ha lupus eller RA øke risikoen for også å ha fibromyalgi.

Fibromyalgi diagnose

Din helsepersonell kan diagnostisere deg med fibromyalgi hvis du har hatt utbredt smerte i 3 måneder eller lenger. “Utbredt” betyr at smerten er på begge sider av kroppen din, og du kjenner den over og under midjen.

Etter en grundig undersøkelse må helsepersonell konkludere med at ingen annen tilstand forårsaker smerten.

Ingen laboratorietest eller bildeskanning kan oppdage fibromyalgi. Helsepersonell kan bruke disse testene for å utelukke andre mulige årsaker til kronisk smerte.

Fibromyalgi kan være vanskelig for helsepersonell å skille fra autoimmune sykdommer fordi symptomene ofte overlapper hverandre. Noe forskning har pekt på en sammenheng mellom fibromyalgi og autoimmune sykdommer som Sjogrens syndrom.

Fibromyalgi behandling

Foreløpig finnes det ingen kur mot fibromyalgi.

I stedet fokuserer behandlingen på å redusere symptomer og forbedre livskvaliteten med:

 • medisiner
 • egenomsorgsstrategier
 • livsstilsendringer

Medisiner kan lindre smerte og hjelpe deg med å sove bedre. Fysioterapi og ergoterapi forbedrer styrken din og reduserer stress på kroppen din. Trening og stressreduksjonsteknikker kan hjelpe deg til å føle deg bedre, både mentalt og fysisk.

I tillegg kan det være lurt å søke støtte og veiledning. Dette kan innebære å se en terapeut eller bli med i en støttegruppe.

Finn støtte for fibromyalgi.

Fibromyalgimedisin

Målet med fibromyalgibehandling er å håndtere smerte og forbedre livskvaliteten. Dette oppnås ofte gjennom en todelt tilnærming av egenomsorg og medisinering.

Vanlige medisiner for fibromyalgi inkluderer:

Smertestillende

Over-the-counter smertestillende midler som ibuprofen (Advil) eller acetaminophen (Tylenol) kan hjelpe med mild smerte.

Narkotika, som tramadol (Ultram), som er et opioid, ble tidligere foreskrevet for smertelindring. Men forskning har vist at de ikke er effektive. Dessuten økes dosen for narkotika vanligvis raskt, noe som kan utgjøre en helserisiko for de som er foreskrevet disse stoffene.

De fleste helsepersonell anbefaler å unngå narkotika for å behandle fibromyalgi.

Antidepressiva

Antidepressiva som duloksetin (Cymbalta) og milnacipran HCL (Savella) brukes noen ganger til å behandle smerter og tretthet fra fibromyalgi. Disse medisinene kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten og arbeide med å balansere nevrotransmittere.

Medisiner mot anfall

Gabapentin (Neurontin) ble designet for å behandle epilepsi, men det kan også bidra til å redusere symptomene hos personer med fibromyalgi. Pregabalin (Lyrica), et annet anti-anfallsmedisin, var det første stoffet FDA-godkjent for fibromyalgi. Det blokkerer nerveceller fra å sende ut smertesignaler.

Noen få legemidler som ikke er FDA-godkjent for å behandle fibromyalgi, inkludert antidepressiva og søvnhjelpemidler, kan hjelpe med symptomer. Muskelavslappende midler, som en gang ble brukt, anbefales ikke lenger.

Forskere undersøker også noen få eksperimentelle behandlinger som kan hjelpe personer med fibromyalgi i fremtiden.

Fibromyalgi naturlige rettsmidler

Hvis medisinene din helsepersonell foreskriver ikke helt lindrer fibromyalgisymptomene dine, kan du se etter alternativer. Mange naturlige behandlinger fokuserer på å redusere stress og redusere smerte. Du kan bruke dem alene eller sammen med tradisjonelle medisinske behandlinger.

Naturlige rettsmidler for fibromyalgi inkluderer:

 • fysioterapi
 • akupunktur
 • 5-hydroksytryptofan (5-HTP)
 • meditasjon
 • yoga (brukes med forsiktighet hvis hypermobilitet er tilstede)
 • tai chi
 • trening
 • massasjeterapi
 • et balansert, sunt kosthold

Terapi kan potensielt redusere stresset som utløser fibromyalgisymptomer og depresjon. Gruppeterapi kan være det rimeligste alternativet, og det vil gi deg en sjanse til å møte andre som går gjennom de samme problemene.

Kognitiv atferdsterapi (CBT) er et annet alternativ som kan hjelpe deg med å håndtere stressende situasjoner. Individuell terapi er også tilgjengelig hvis du foretrekker en-til-en hjelp.

Det er viktig å merke seg at de fleste alternative behandlinger for fibromyalgi ikke har blitt grundig studert eller bevist effektive. Spør helsepersonell om fordelene og risikoene før du prøver noen av disse behandlingene.

Fibromyalgi diett anbefalinger

Noen mennesker rapporterer at de føler seg bedre når de følger en bestemt diettplan eller unngår visse matvarer. Men forskning har ikke bevist at en diett forbedrer fibromyalgisymptomer.

Hvis du har blitt diagnostisert med fibromyalgi, prøv å spise et balansert kosthold generelt. Ernæring er viktig for å hjelpe deg med å holde kroppen din sunn, for å forhindre at symptomene blir verre, og for å gi deg en konstant energiforsyning.

Kostholdsstrategier å huske på:

 • Spis frukt og grønnsaker, sammen med fullkorn, meieriprodukter med lite fett og magert protein.
 • Drikk mye vann.
 • Spis flere planter enn kjøtt.
 • Reduser mengden sukker i kostholdet ditt.
 • Tren så ofte du kan.
 • Arbeid for å oppnå og opprettholde din sunne vekt.

Du kan oppleve at visse matvarer forverrer symptomene dine, som gluten eller MSG. Hvis det er tilfelle, hold en matdagbok der du sporer hva du spiser og hvordan du føler deg etter hvert måltid.

Del denne dagboken med helsepersonell. De kan hjelpe deg med å identifisere matvarer som forverrer symptomene dine. Å unngå disse matvarene kan være gunstig for å hjelpe deg med å håndtere symptomene dine.

Fibromyalgi smertelindring

Fibromyalgismerter kan være ubehagelige og konsistente nok til å forstyrre din daglige rutine. Ikke bare nøye deg med smerte. Snakk med helsepersonell om måter å håndtere det på.

Et alternativ er å ta smertestillende midler som:

 • aspirin
 • ibuprofen
 • naproxen natrium

Disse medisinene kan:

 • hjelpe med ubehag
 • lavere smertenivåer
 • hjelpe deg bedre å håndtere tilstanden din

Disse medisinene reduserer betennelse. Selv om betennelse ikke er en primær del av fibromyalgi, kan den være tilstede som en overlapping med RA eller en annen tilstand. Smertestillende kan hjelpe deg med å sove bedre.

Vær oppmerksom på at ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) har bivirkninger. Forsiktighet anbefales hvis NSAIDs brukes over en lengre periode, slik som vanligvis er tilfellet ved behandling av en kronisk smertetilstand.

Snakk med helsepersonell for å lage en sikker behandlingsplan som fungerer godt for å hjelpe deg med å håndtere tilstanden din.

Antidepressiva og anti-anfallsmedisiner er to andre medisinklasser som helsepersonell kan foreskrive for å håndtere smertene dine. Praksis som yoga, akupunktur og fysioterapi kan også bidra til å lindre fibromyalgismerter.

Fibromyalgitretthet kan være like utfordrende å håndtere som smerte. Lær strategier for å hjelpe deg med å sove bedre.

Å leve med fibromyalgi

Livskvaliteten din kan bli påvirket når du lever med smerter, tretthet og andre symptomer på daglig basis. Kompliserende ting er misforståelsene mange mennesker har om fibromyalgi. Fordi symptomene dine er vanskelige å se, er det lett for de rundt deg å avvise smerten din som innbilt.

Vit at tilstanden din er reell. Vær utholdende i jakten på en behandling som fungerer for deg. Du må kanskje prøve mer enn én terapi, eller bruke noen få teknikker i kombinasjon, før du begynner å føle deg bedre.

Stol på folk som forstår hva du går gjennom, som:

 • helsepersonell
 • nære venner
 • en terapeut

Vær forsiktig med deg selv. Prøv å ikke overdrive det. Viktigst av alt, ha tro på at du kan lære å takle og håndtere tilstanden din.

Fibromyalgi fakta og statistikk

Fibromyalgi er en kronisk tilstand som forårsaker:

 • utbredt smerte
 • utmattelse
 • søvnvansker
 • depresjon

Foreløpig er det ingen kur, og forskere forstår ikke helt hva som forårsaker det. Behandlingen fokuserer på medisiner og livsstilsendringer for å lindre symptomene.

Rundt 4 millioner amerikanere i alderen 18 og over, eller omtrent 2 prosent av befolkningen, har blitt diagnostisert med fibromyalgi. De fleste tilfeller av fibromyalgi er diagnostisert hos kvinner, men menn og barn kan også bli rammet. De fleste får diagnosen i middelalderen.

Fibromyalgi er en kronisk (langvarig) tilstand. Men noen mennesker kan oppleve perioder av remisjonstype hvor smerte og tretthet forbedres.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.