4 daglige aktiviteter Det er vanskelig å gjøre med fibromyalgi

AV JULIA NELSON

Fibromyalgi og  kronisk utmattelsessyndrom kan påvirke alle områder av livet ditt, helt ned til de mest vanlige oppgavene i dagliglivet. Noen ganger kan du bli overrasket over hvor vanskelig “vanlige” ting har blitt for deg.

Noen ting som er komplisert av symptomene våre er så grunnleggende at de kan kaste en stor skiftenøkkel inn i livet ditt. Fire av disse tingene er nedenfor, sammen med ressurser for alternativer eller hvordan du justerer.

Grooming

Det er en så grunnleggende ting – du står opp, dusjer, styler håret og gjør deg selv presentabel før du går ut i verden. Ikke sant?

For oss er det ikke så enkelt.

Først dusjen:

  • Det blir varmt, noe som kan gjøre deg svimmel og aktivere temperaturfølsomheten din (som igjen kan føre til flere symptomer.)
  • Vannspruten, for mange av oss, er smertefull for huden ved alle temperaturer, takket være et symptom som kalles  allodyni (smerte fra typisk ikke-smertefulle stimuli.)
  • Å stå så lenge og bruke armene til å skrubbe håret og kroppen kraftig kan føre til slitne, vonde muskler.

Heldigvis finnes det en enkel løsning på dette: bad. De eliminerer mange av problemene.

Så er det styling av håret ditt. Å holde armene opp for å børste, føne og flattjern er hardt for armene. For varmesensitive kan stylingverktøy få deg til å føle at du er i en mikrobølgeovn, spesielt etter en varm dusj.

Hos noen av oss kan de også utløse overdreven svetting, noe som kan angre alt det harde arbeidet, og smelte av sminken din, bare minutter etter at du er ferdig.

Iført klær

Midjebånd. BH-stropper. Elastikk i sokker. Grove stoffer. Tagger. Dette er alle ting som kan forårsake mye smerte på grunn av allodyni.

Mange av oss må skreddersy måten vi kler oss for å unngå dette symptomet, eller i det minste gjøre det mindre problem.

Temperaturfølsomhet kan også spille en stor rolle her. Det som starter som en koselig genser på en kald dag kan bli en sviende plage hvis varmeren er satt for høyt. En kjølig bris kan fort få deg til å angre på et par shorts og en lett bomullsskjorte i tillegg.

For de med både varme- og kuldefølsomhet kan det være ekstremt ubehagelig å bestemme seg for hva de skal ha på seg, og tåle konsekvensene av feil valg, ettersom du enten fryser eller overopphetes, eller veksler mellom de to.

Snakker i telefonen

Vi ser vanligvis ikke på en samtale som en anstrengende mental aktivitet, men når du har  kognitiv dysfunksjon (hjernetåke eller fibrotåke), kan det bli en.

All sosial interaksjon tar energi, og når du ikke er ansikt til ansikt, tar det enda mer.

En stor del av kommunikasjonen er kroppsspråk, og det mister du når du er i telefonen. Det betyr at du må fokusere mer. For de fleste er det ikke merkbart. For oss kan det definitivt være det. Våre tåkete hjerner kan til tider ikke klare oppgaven.

Når du snakker i telefonen, kan du også bli distrahert av ting i miljøet ditt som den andre personen ikke er klar over.

Mange av oss har problemer med multitasking, så hjernen din kan i hovedsak blokkere det den andre personen sier mens oppmerksomheten din er på noe annet. Da blir du forvirret over hvor samtalen har blitt av, noe som kan være frustrerende og pinlig.

Mange av oss har problemer med språk, spesielt når det gjelder å finne det rette ordet for ting. Igjen, det er frustrerende og pinlig, og hvis du vet at du har en dårlig dag, kommunikasjonsmessig, kan det være lett å stresse over problemet og gjøre det verre, eller i det minste gjøre samtalen ubehagelig for deg.

Og så er det det fysiske aspektet.

Å holde en telefon veldig lenge kan slite armen eller nakken hvis du klemmer den mellom kjeven og skulderen.

Kjøring

Hjernetåke kan være et stort problem når du sitter bak rattet. Noen av oss glemmer med jevne mellomrom hvor vi skal eller hvordan vi skal komme oss dit. Enda verre, vi kan bli desorienterte og ikke vite hvor vi er.

Det er skummelt når dette skjer og kan føre til et angstanfall, som gjør situasjonen enda verre.

Noen av oss har også problemer med å ta hensyn til de utallige tingene vi trenger mens vi kjører. Vi kan kanskje ikke behandle all nødvendig informasjon for å være trygg på veien.

De fleste med disse sykdommene forblir i stand til å kjøre bil. Noen må kanskje begrense kjøringen til kjente steder, mens andre har det bra mesteparten av tiden, men velger å ikke kjøre på spesielt dårlige dager. Noen få bestemmer at det er best for dem å ikke kjøre i det hele tatt. Det er en personlig avgjørelse, men en som vi må være klar over for å beskytte oss selv og andre.

Når du vurderer kjøreevnen din, kan det hjelpe å få innspill fra venner og familiemedlemmer som har kjørt med deg, siden de kanskje har lagt merke til ting du ikke gjorde.

Kjenn kroppen din og tilpasning

Realiteten ved å ha en kronisk sykdom er at du kanskje må gjøre noen endringer i hverdagen. Ved å identifisere de tingene som er vanskelige for deg, kan du endre eller eliminere dem slik at de tar mindre av en toll og gir mer energi til ting som har høyere prioritet.

En nøkkel til å tilpasse seg riktig er å følge nøye med på kroppen din og mønstrene for sykdommen din(e) og ta en ærlig titt på livsstilen din.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.