FDA godkjenner klinisk forsøk for å teste behandling av fibromyalgi med TB-vaksine

AV JULIA NELSON

av Erin Migdol,

Med den nylige godkjenningen fra US Food and Drug Administration (FDA), vil en klinisk studie på mennesker starte på BCG, en vaksine som vanligvis brukes for å forhindre tuberkulose, for å behandle  fibromyalgi.

BCG, eller Bacillus Calmette-Guerin, har vært brukt siden 1921 som tuberkulosevaksine i land med høy forekomst av tuberkulose. En spesiell type, eller “art”, av BCG brukes også til å behandle  blærekreft. Noen studier har vist løfte i BCGs evne til potensielt å  behandle type 1 diabetes og  multippel sklerose ved å  styrke immunforsvaret evne til å bekjempe sine egne syke celler – en prosess kjent som immunterapi.

Forsøket er finansiert av EpicGenetics, et biomedisinsk selskap som også produserer en blodprøve for fibromyalgi kalt FM/a-testen. Forskning av lege og EpicGenetics-sjef Bruce Gillis antyder at fibromyalgi er en forstyrrelse i immunsystemet som fører til at pasienter har unormale hvite blodceller som produserer uregelmessige mengder proteiner kalt kjemokiner og cytokiner, noe som fører til betennelse. Testen måler nivåene av disse proteinene.

EpicGenetics ga ut sin FM/a-test i 2013 og har  møtt kritikk fra skeptikere, som sier at forskningen testen er basert på ikke stemmer overens med andre studier, og at testen ikke pålitelig skiller fibromyalgi fra andre lidelser med lignende symptomer. EpicGenetics gjennomførte en  oppfølgingsstudie sammenligne pasienter som tok FM/a-testen med pasienter med lupus og  revmatoid artritt og en kontrollgruppe og fant “statistisk signifikante forskjeller” mellom pasientene, noe Gillis sa støtter testen. Han sa også at ytterligere forskning vil bli gjort for å se om testen kan brukes til å diagnostisere personer med myalgisk encefalomyelitt/kronisk utmattelsessyndrom.

BCG-studien bygger på EpicGenetics tidligere forskning. Gillis fortalte The Mighty at han tror BCG vil “trene opp” stamceller slik at de slutter å produsere unormale hvite blodceller og begynner å produsere normale hvite blodceller, og dermed produsere normale proteiner og potensielt eliminere fibromyalgisymptomer. Forsøket vil bruke en art av BCG kalt Tokyo-arten, annerledes enn arten som brukes til å behandle blærekreft, som Gillis mener har den biologiske aktiviteten som er nødvendig for å reversere abnormiteter i immunsystemet.

“Det er som å være i en sverdkamp uten skjold – det er det pasienter med fibromyalgi er plaget av,” sa Gillis. “Så det vi håper nå er at vi gir dem skjoldet, de skal nå fungere normalt, de bør ha sunne proteinsystemer og forhåpentligvis, hvis alt går bra, vil symptomene deres forsvinne.”

Hvis BCG-behandling er vellykket, vil den være annerledes enn medisinene som for tiden er tilgjengelige for fibromyalgi, som inkluderer antidepressiva som Cymbalta og anti-anfallsmedisinen Lyrica. Disse stoffene kan bidra til å behandle fibromyalgisymptomer, men adresserer ikke selve fibromyalgiens biologi.

Prøvedeltakere vil gå til Massachusetts General Hospital for å motta BCG-injeksjoner. Gillis sa at han ikke forventer at det vil være noen bivirkninger, og han tror at to doser, spredt med 12 måneders mellomrom, kan gi en “livslang fordel.” FDA trenger ikke å godkjenne BCG som et medikament siden det allerede er i bruk for andre tilstander, men før det kan brukes til å behandle fibromyalgi, må FDA se indikatorer på at BCG fungerer.

Gillis sa at han håper å rekruttere tusenvis av mennesker til å bli med i rettssaken. For å kvalifisere seg må folk  ta EpicGenetics FM/a-test, og hvis de får et positivt resultat (eller allerede har tatt testen og angitt at de var interessert i å delta i fremtidig forskning), kan de bestemme om de vil melde seg frivillig til å delta i forsøket. Testen koster $1 080 uten forsikring, selv om Gillis sa Medicare, CHAMPVA, de fleste PPO-forsikringsplaner og noen HMO-planer vil dekke det.

I tillegg til å finne en potensiell behandling for fibromyalgi, sa Gillis at han håper å fortsette å legitimere tilstanden og også undersøke om det er en genomisk vei som forklarer hvorfor folk får sykdommen, lik BRCA1- og BRCA2-genene for  brystkreft.

“Fibromyalgi er en ekte sykdom, og vi må endre tankegangen til helsepersonell og folk generelt,” sa han.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.