Fibromyalgi er den vanligste årsaken til kronisk utbredt smerte i USA

AV JULIA NELSON

Fibromyalgi, en kronisk lidelse preget av muskel- eller muskel- og skjelettsmerter med stivhet og lokalisert ømhet på bestemte punkter på kroppen. Fibromyalgi forsterker smertefulle opplevelser ved å påvirke måten hjernen din behandler smertesignaler på.

Fibromyalgi er den vanligste årsaken til kroniske, omfattende smerter rundt om i verden, spesielt i USA, og det påvirker kvinner overdrevent sammenlignet med menn. The Disease Control and Prevention Centers i USA anslår at omtrent 2 prosent av befolkningen, hvorav 4 millioner voksne – har fibromyalgi. Andre organisasjoner anslår enda høyere tall.

I følge tidligere forskning har omtrent tre av fire personer med fibromyalgi ikke fått nøyaktig diagnose, og de som er klar over at de har fibromyalgi bruker mye tid, selv år mellom symptomstart og diagnose.

Vanlige symptomer inkluderer smerte og stivhet over hele kroppen, tretthet, depresjon, uro, søvnproblemer, hodepine og problemer med tenkning, hukommelse og konsentrasjon.

Laboratorietester virker ofte representative hos pasienter med fibromyalgi. Eksperter anslår at rundt 75 prosent av fibromyalgitilfellene blir utiagnostisert, mens andre lever med smerte i årevis, ofte får behandling som er uproduktiv eller til og med kan være skadelig for pasienten. Leger er alltid avhengige av pasientens symptomer, som er resultatet av deres fysiske og objektive undersøkelse og utelukkelse av andre sykdommer for å komme til en fibromyalgidiagnose med fokus på spesifikke ømme punkter. Kan fibromyalgi kureres gjennom blodprøver? Det er ingen blodprøver, ingen brukervennlig verktøy for å gi et raskt svar.

Men senere utførte Ohio State Universitys College of Medicine en ny forskning som potensielt har funnet en ny måte å oppdage fibromyalgi med blodprøver. Studiens forfattere advarer om at mer arbeid er nødvendig før en blodprøve basert på deres arbeid kan lages, men de er veldig optimistiske om det.

“Oppdagelsen kan være et viktig avgjørende øyeblikk i omsorgen for pasienter med en sykdom som ofte blir feildiagnostisert eller utiagnostisert, og etterlater pasientene blottet for riktig pleie og veiledning for å håndtere sin uopphørlige smerte og tretthet,” sa Kevin Hackshaw, en førsteamanuensis i Ohio State’s College og en revmatolog ved universitetets Wexner Medical Center.

For å diagnostisere kuren av fibromyalgi gjennom blodprøver, sa Dr Hawkshaw. «Vi fant klare reproduserbare metabolske mønstre i blodet til en rekke pasienter med fibromyalgi; dette bringer oss nærmere en blodprøve enn vi noen gang har vært.»

Forskning utført av Dr. Hackshaw publiserte resultatene av arbeidet deres i Journal of Biological Chemistry. Forskningen undersøkte 50 personer med fibromyalgisykdom, 29 av dem med revmatoid artritt, 19 personer med slitasjegikt og 23 av dem med lupus.


Forskere så på blodprøvene fra hver deltaker, og målte energinivåene til molekyler. De fant at det var klare forskjellige mønstre i blodet til pasienter som led av fibromyalgi som gjorde dem forskjellige fra de med de andre lidelsene.

“Å være i stand til å se de biologiske variasjonene i blodet til disse med fibromyalgipasienter sammenlignet med de med alternative sykdommer som lupus, slitasjegikt og revmatoid artritt gir endelig pasienter begrunnelse for symptomene sine,” sa Hackshaw.

“Ikke bare, vil dette være nyttig i den direkte behandlingen, men forhindrer i tillegg bruk av unødvendige medisiner, som ikke lindrer fibromyalgismerter og kan føre til alvorlig avhengighet.” Han nevnte videre.

“Som et fingeravtrykk er hver persons blod unikt, og denne testen kan vise oss de intrikate detaljene i det fingeravtrykket, vi kan se tilbake på noen av disse fingeravtrykkene og potensielt etablere en rekke av kjemikaliene relatert til variasjonene vi har en tendens til å se. ” sa Dr.Luis Rodriguez-Saona, forfatter av studien og akademiker for matvitenskap og teknologi ved Ohio State.

Som alle kroniske tilstander, er fibromyalgi ikke kurerbar, og behandlingen blir ofte truffet med pasienter som får antidepressiva og sterke vanedannende smertestillende midler som på en eller annen måte er til fordel for dem. Men fibromyalgi kan identifiseres på forskjellige måter som blodprøver, forskerne kommer også med bevis som viste at den metabolske fingeravtrykksteknikken også har potensial til å finne ut stivheten til fibromyalgi hos en individuell pasient. slik at hvis man ikke kan kurere sykdommen, kan man i det minste ta forholdsregler for å ha kontroll over dens stivhet.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.