Fibromyalgie is de meest voorkomende oorzaak van chronische wijdverbreide pijn in de Verenigde Staten


Fibromyalgie, een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door spier- of musculoskeletale pijn met stijfheid en plaatselijke gevoeligheid op specifieke punten op het lichaam. Fibromyalgie versterkt pijnlijke gewaarwordingen door de manier te beïnvloeden waarop uw hersenen pijnsignalen verwerken.

Fibromyalgie is de meest voorkomende oorzaak van chronische uitgebreide pijn over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten, en het treft vrouwen bovenmatig in vergelijking met mannen. De Disease Control and Prevention Centers in de VS schatten dat ongeveer 2 procent van de bevolking, waaronder 4 miljoen volwassenen, fibromyalgie heeft. Andere organisaties schatten nog hogere aantallen in.

Volgens eerder onderzoek hebben ongeveer drie op de vier mensen met fibromyalgie geen nauwkeurige diagnose gekregen, en degenen die weten dat ze fibromyalgie hebben, brengen veel tijd door, zelfs jaren tussen het begin van de symptomen en de diagnose.

Veel voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid over het hele lichaam, vermoeidheid, depressie, zenuwachtigheid, slaapproblemen, hoofdpijn en problemen met denken, geheugen en concentratie.

Laboratoriumtests lijken vaak representatief bij patiënten met fibromyalgie. Deskundigen schatten dat ongeveer 75 procent van de gevallen van fibromyalgie niet gediagnosticeerd blijven, terwijl anderen jarenlang met pijn leven en vaak een behandeling krijgen die onproductief is of zelfs schadelijk kan zijn voor de patiënt. Artsen zijn altijd afhankelijk van de symptomen van de patiënt, die het gevolg zijn van hun lichamelijk en objectief onderzoek en de uitsluiting van andere ziekten om tot een diagnose van fibromyalgie te komen die zich richt op specifieke gevoelige punten. Kan fibromyalgie worden genezen door bloedonderzoek? Er is geen bloedtest, geen gebruiksvriendelijke tool om snel antwoord te geven.

Maar later voerde het College of Medicine van de Ohio State University een nieuw onderzoek uit dat mogelijk een nieuwe manier heeft gevonden om fibromyalgie te detecteren met bloedonderzoek. De auteurs van het onderzoek waarschuwen dat er meer werk nodig is voordat een bloedtest op basis van hun werk kan worden gemaakt, maar ze zijn er erg optimistisch over.

“De ontdekking zou een belangrijk beslissend moment kunnen zijn in de zorg voor patiënten met een ziekte die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd of niet wordt gediagnosticeerd, waardoor de patiënten verstoken blijven van de juiste zorg en begeleiding bij het omgaan met hun onophoudelijke pijn en vermoeidheid”, zei Kevin Hackshaw, een universitair hoofddocent in Ohio State’s College en een reumatoloog in het Wexner Medical Center van de universiteit.

Om de genezing van fibromyalgie te diagnosticeren door middel van bloedonderzoek, zei Dr. Hawkshaw. “We vonden duidelijke reproduceerbare metabole patronen in het bloed van een aantal patiënten met fibromyalgie; dit brengt ons dichter bij een bloedtest dan we ooit zijn geweest.”

Onderzoek uitgevoerd door Dr. Hackshaw publiceerde de resultaten van hun werk in de Journal of Biological Chemistry. Het onderzoek onderzocht 50 personen met fibromyalgie, 29 van hen met reumatoïde artritis, 19 mensen met artrose en 23 van hen met lupus.


Wetenschappers keken vervolgens in de bloedmonsters van elke deelnemer en maten de energieniveaus van moleculen. Ze ontdekten dat er duidelijk verschillende patronen waren in het bloed van patiënten die aan fibromyalgie leden, waardoor ze zich onderscheidden van die met de andere aandoeningen.

“Het kunnen zien van de biologische variaties in het bloed van deze patiënten met fibromyalgiepatiënten in vergelijking met die met alternatieve ziekten zoals lupus, osteoartritis en reumatoïde artritis geeft patiënten eindelijk een rechtvaardiging voor hun symptomen,” zei Hackshaw.

“Dit is niet alleen nuttig bij de directe behandeling, maar voorkomt ook het gebruik van onnodige medicijnen, die fibromyalgiepijn niet verlichten en tot ernstige verslaving kunnen leiden.” Hij vermeldde verder.

“Net als een vingerafdruk is het bloed van elke persoon uniek, en deze test kan ons de ingewikkelde details van die vingerafdruk laten zien, we kunnen terugkijken op sommige van deze vingerafdrukken en mogelijk een aantal chemicaliën vaststellen die verband houden met de variaties die we vaak zien. ” zei Dr.Luis Rodriguez-Saona, auteur van de studie en academicus van voedselwetenschap en -technologie aan de Ohio State.

Zoals alle chronische aandoeningen, is fibromyalgie niet te genezen en de behandeling ervan wordt vaak wisselvallig door patiënten die antidepressiva en sterk verslavende pijnstillers krijgen die hen op de een of andere manier ten goede komen. Maar fibromyalgie kan op verschillende manieren worden geïdentificeerd, zoals bloedonderzoek, de onderzoekers komen ook met bewijzen die aantoonden dat de metabole vingerafdruktechniek ook het potentieel heeft om de stijfheid van fibromyalgie bij een individuele patiënt te achterhalen. zodat als men de ziekte niet kan genezen, men tenminste een voorzorgsmaatregel kan nemen om de rigiditeit ervan onder controle te krijgen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.