Fibromyalgi kan være en tilstand av immunsystemet, ikke hjernen – studie

Nye forskningsutfordringer har et bredt syn på tilstanden og kan bane vei for bedre behandling

Kvinnelig forsker som jobber i laboratoriet.
Funnene, publisert i Journal of Clinical Investigation, utfordrer den utbredte oppfatningen om at tilstanden har sin opprinnelse i hjernen Fotografi: Manjurul Haque/Alamy Arkivfoto

Fibromyalgi – en dårlig forstått tilstand som forårsaker utbredt smerte i hele kroppen og ekstrem tretthet – kan være forårsaket av en autoimmun respons som øker aktiviteten til smertefølende nerver i hele kroppen.

Funnene, publisert i Journal of Clinical Investigation , utfordrer den utbredte oppfatningen om at tilstanden har sin opprinnelse i hjernen, og kan bane vei for mer effektive behandlinger for de millioner av mennesker som er rammet.

De kan også ha implikasjoner for pasienter som lider av myalgisk encefalomyelitt/kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS) og “lang Covid”. “Disse forskjellige syndromene er symptomatisk veldig like, så jeg tror det kan være veldig relevant for begge disse tilstandene,” sa Dr David Andersson fra Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience ved King’s College London, som ledet den nye studien.

Fibromyalgi rammer minst 1 av 40 mennesker over hele verden, selv om noen estimater antyder at nesten 1 av 20 personer kan være påvirket til en viss grad. Det er preget av utbredt smerte og lammende tretthet – ofte referert til som «fibrotåke» – og utvikler seg vanligvis mellom 25 og 55 år, selv om barn også kan få det. I likhet med mange autoimmune tilstander er det store flertallet av de berørte (80 % kvinner).

Nåværende behandling har en tendens til å fokusere på skånsom aerob trening, samt medikamentelle og psykologiske terapier designet for å håndtere smerte. Disse har imidlertid vist seg ineffektive hos de fleste pasienter og har etterlatt seg et enormt udekket klinisk behov, sa Andersson. “Det utbredte paradigmet for øyeblikket er at dette er en sykdom som kommer fra hjernen, og jeg tror funnene våre tyder på at det ikke er tilfelle,” sa han.

Utviklingen av nye terapier har også blitt hemmet av en begrenset vitenskapelig forståelse av hva som forårsaker tilstanden i utgangspunktet, men dette kan endre seg med oppdagelsen av at immunsystemet er involvert.

Andersson og kollegene hans høstet blod fra 44 personer med fibromyalgi og injiserte rensede antistoffer fra hver av dem i forskjellige mus. Musene ble raskt mer følsomme for trykk og kulde, og viste redusert gripestyrke i potene. Dyr som ble injisert med antistoffer fra friske mennesker var upåvirket.

Prof Camilla Svensson fra Karolinska Institutet i Sverige, som også var involvert i studien, sa: “Antistoffer fra personer med fibromyalgi som bor i to forskjellige land, Storbritannia og Sverige, ga lignende resultater, noe som gir enorm styrke til funnene våre.”

Musene kom seg etter at antistoffene hadde blitt fjernet fra systemene deres, noe som tok noen uker. Dette antyder at terapier som plasma-utveksling, som er designet for å redusere antistoffnivåer og er tilgjengelige for andre autoimmune lidelser, som myasthenia gravis, kan være effektive hos fibromyalgipasienter.

“Å fastslå at fibromyalgi er en autoimmun lidelse vil forandre hvordan vi ser på tilstanden og bør bane vei for mer effektive behandlinger for de millioner av mennesker som er berørt,” sa Andersson. “Vårt arbeid har avdekket et helt nytt område av terapeutiske alternativer og bør gi ekte håp til fibromyalgipasienter.

Det neste trinnet vil være å identifisere hvilke faktorer de symptominduserende antistoffene binder seg til, sa Svensson: “Dette vil hjelpe oss ikke bare når det gjelder å utvikle nye behandlingsstrategier for fibromyalgi, men også blodbaserte tester for diagnose, som mangler. i dag.”

Anderson sa at han også håpet å gjennomføre lignende eksperimenter med antistoffer høstet fra mennesker med ME/CFS og langvarig Covid.

Des Quinn, styreleder for Fibromyalgia Action UK, sa: “Utsiktene for at fibromyalgi er en autoimmun tilstand har vært diskutert mange ganger, og dette vil legge til den diskusjonen. Hvis disse resultatene kan replikeres og utvides, vil utsiktene til en ny behandling for personer med fibromyalgi være ekstraordinære. Resultatene trenger imidlertid ytterligere bekreftelse og undersøkelse før resultatene kan brukes universelt.»

Det ville også være interessant å undersøke hvordan disse funnene forholder seg til andre symptomer på fibromyalgi, som tretthet, søvnforstyrrelser og kognitive problemer, la han til.

… vi har en liten tjeneste å be om. Millioner henvender seg til Guardian for åpne, uavhengige nyheter av høy kvalitet hver dag, og lesere i 180 land rundt om i verden støtter oss nå økonomisk.

Vi mener at alle fortjener tilgang til informasjon som er forankret i vitenskap og sannhet, og analyser forankret i autoritet og integritet. Derfor tok vi et annet valg: å holde rapporteringen vår åpen for alle lesere, uavhengig av hvor de bor eller hva de har råd til å betale. Dette betyr at flere mennesker kan bli bedre informert, forent og inspirert til å ta meningsfulle handlinger.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.