De Jonge wants research into fibromyalgia disease

Minister De Jonge van Volksgezondheid ANPNOS NIEUWS • 

De Jonge wil onderzoek naar ziekte fibromyalgie

Minister De Jonge gaat de Gezondheidsraad vragen om onderzoek te doen naar fibromyalgie. Hij doet dat naar aanleiding van een burgerinitiatief van Natalie Kramer, die de chronische ziekte heeft. Zij verzamelde ruim 56.000 handtekeningen en mocht vandaag in de Tweede Kamer haar verhaal doen.

Kramer, die sinds 2013 heeft geprobeerd om fibromyalgie op de Kameragenda te krijgen, wil erkenning voor de ziekte, waarvan de oorzaak nog niet bekend is en waarvoor nog geen behandeling bestaat. Ze loopt aan tegen een “argwanende houding” van onder meer de uitkeringsinstantie UWV.

De Jonge zal de Gezondheidsraad vragen of die snel onderzoek kan doen naar de ziekte, die gepaard gaat met chronische pijn in bindweefsel en spieren, stijfheid en vermoeidheid. Als de raad daartoe niet in staat is, zal hij zich bijvoorbeeld tot het Gezondheidsinstituut NIGZ wenden. “Want u wilt niet in 2024 antwoord op uw vragen.”

Wat is een burgerinitiatief?

Voor een burgerinitiatief heb je minstens 40.000 handtekeningen nodig van mensen die je steunen. Inclusief hun naam, adres en geboortedatum, want het moet controleerbaar zijn. Daarnaast mag het onderwerp dat je op agenda wilt zetten de afgelopen twee jaar niet al in de Tweede Kamer zijn behandeld.

De Kamer sprak vandaag, van links tot rechts, met groot respect over het burgerinitiatief van Natalie Kramer over fibromyalgie. “Zonder u hadden we het er vandaag niet over gehad”, zei minister De Jonge, die beloofde zich in te zetten voor meer bekendheid over de ziekte waar zeker 340.000 mensen aan lijden.

D66-Kamerlid Van Beukering noemde burgerinitiatieven “de kern van onze democratie”. Zij vindt het heel belangrijk dat Nederlanders kwesties kunnen aankaarten “waar hier onvoldoende over gesproken wordt.”

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.